Hattrick bakom IFK Stocksunds historiska seger

Fabian Boström blev cuphjälte när IFK Stocksund vann över Vendelsö IK i en målrik Stockholm Cup-final. Den egna produkten kom in i slutet av matchen och inom loppet av elva minuter stod 17-åringen för tre mål och fastställde slutresultatet till 7-4.

Den 42:a Stockholm-Cupfinalen spelades traditionsenligt på anrika Kristinebergs IP i höstväder, lite småkyligt och blåsigt, men dock inget regn. Det var två lag som jagar kvalplats i seriespelet som möttes. Vendelsö IK som ligger trea i div. 4 södra och IFK Stocksund som har samma placering i div. 2 norra Svealand.

Eftersom det skiljer två divisioner mellan lagen hade Vendelsö två handikappstraffar innan domaren Hamza Harrami blåste igång matchen. Straffarna förvaltades på bästa sätt av Kevin Wennberg och Love Lanneborn, ställningen var följaktligen 2-0 när matchen startade.

De första 25 minuterna var det inte helt oväntat Stocksund som hade det större bollinnehavet eftersom Vendelsö backade hem något och försökte krympa ytorna för det högre rankade laget. Men Vendelsö var inte helt ofarliga hade två farliga skott av Enes Omerovic strax utanför målställningen.

Men det var Stocksund som var effektiva och gjorde mål på sina chanser. I den 15:e minuten blev skyttekung Ljeutrim Makolli frispelad och kunde med ett kontrollerat skott strax utanför straffområdet placera in bollen vid målvaktens högra stolpe till 1-2.

Kvitteringen kom knappt tio minuter senare. Makolli vann en närkamp med målvakten och kunde spela in bollen till en helt fristående Alan Naib som från nära håll kunde slå in 2-2.

Ledningsmålet kom på straff efter en situation som fotbollsvärlden nog aldrig kommer att komma överens om. Bollen skjuts upp på armen som hålls i en inte alltför onaturlig ställning på en olycklig Vendelsöförsvarare. Bollen tar på handen och hindrar bollen från att nå sitt mål, men spelaren ska väl inte behöva hålla händerna bakom ryggen innanför straffområdet? Hursomhelst blåste domaren straff som Franco Karroum snyggt slog in vid stolpen.

Nu trodde man att det mer välmeriterade laget skulle dra ifrån i målprotokollet, men två minuter innan halvtidsvilan sköt Philip Thompsson ett skott som tog på ett försvarsben och ställde Stocksundsmålvakten helt och hållet. 3-3 i paus och det var match igen.

– Vi visste att dom var bra, ung trupp som springer mycket och så trodde vi att dom kommer att falla tillbaka om de gör två mål på straffarna. Vi går ikapp till 2-2, men sen slappnar vi av, blir lite ofokuserade och nonchalanta. Vi släpper in dom i matchen igen, berättar Stocksunds manager Onur Ekici om matchen.

De första tio minuterna av andra halvlek var det Vendelsö som var det bättre laget, men Stocksund arbetade sig in i matchen igen och tog också ledningen igen efter hörna som nickades in av lagkaptenen Maximilian Widfalk.

– Förutom Fabian Boström vill jag hylla vår lagkapen Maximilian Widfalk som visar gott ledarskap och kliver fram och nickar in ett otroligt viktigt mål, berömmer Ekici.

Sen började Fabian Boströms show! Med tre mål inom loppet av elva minuter kunde 17-åringen avgöra finalen. Det första målet var en snygg dribblingsuppvisning på högerkanten.

André Karlsson i Vendelsö stack emellan och gav Vendelsö hopp med fyra minuter kvar genom att göra 4-5. Men i jakten på en kvittering blev det stora ytor för Stocksund som Boström med hjälp av sina medspelare utnyttjade på bästa sätt till segersiffrorna som skrevs till 4-7.

– Det känns väldigt, väldigt bra! Det är första året vi är med i Stockholm Cup och få gå hela vägen är fantastiskt, säger en nöjd manager Ekici efter den historiska segern.

Vi tackar de båda lagen och domartrion för en bra, spännande och trevlig match. Om ett par veckor presenteras lottningen till nästa säsongs Stockholm Cup. Vi vill även passa på och tacka Vendelsös pojkar -06 som hjälpte till som bollkallar under matchen, Stockholm Internazionale som höll fiket öppet och anläggningspersonalen.

Läs alla resultaten i Stockholm Cup 2017/18!
Grupp A
Grupp B
Finalspel