AIK fick revansch – vann JDM-final för flickor

För exakt ett år sedan vann Älvsjö AIK över AIK med 2-1 i JDM-Finalen för flickor. På onsdagskvällen fick AIK sin revansch när lagen möttes på nytt och vann med 5-2 efter underläge med 1-2 i paus.

För exakt ett år sedan, sånär som på en timme, möttes Älvsjö AIK och AIK i JDM-finalen för flickor. Finalarenan var återigen Älvsjö IP, Älvsjö hade åtta spelare som var med och vann i fjol, medan AIK hade tre som ville ha revansch.

Hemmalaget satte högsta fart från början i det blåsigt småkyliga vädret och pressade gästerna från Solna högt upp. Efter de första fem minutrarna jämnades spelet ut, men Älvsjö skapade den farligaste chansen. Det skulle dröja till mitten av halvleken innan det första målet föll.

Det var en van finalskytt som inledde den målrika finalen. Ylva Rodriguez Tidevall gjorde som förra året, det första målet i finalen.Efter att ha fintat bort en back vinklade Älvsjöforwarden in ledningsmålet.

Glädjen varade inte länge. I den 28:e minuten sköt Felicia Saving ett högt skott som Älvsjömålvakten inte fick grepp på och ställningen var utjämnad.

Efter kvitteringen blev det mest ställningskrig och det skapades inte några farliga chanser förrän i slutminuterna av första halvlek. På stopptid stod Candice Ten Klei för en klassisk sulfint som lurade en back och avslutningen satt snyggt bakom AIK:s målvakt och 2-1 var ett faktum.

Älvsjö inledde andra halvlek med samma höga press som i första, men den här gången kom AIK igång snabbare. När den andra akten var fyra minuter gammal sköt Wilma Ljung Klingwall ett skott från långt håll som överraskade Älvsjös målvakt som fick se bollen segla in över sig.

De följande tio minuterna var det Älvsjö som var närmast att ta ledningen, men Vendela Persback stod för två bra räddningar. Efter det tog AIK över händelserna helt och hållet. Den sista halvtimmen var det gästerna som dominerade och med en kvart kvar att spela kom ledningsmålet. Hanna Ekengren sköt ett skott som täcktes av en back, vilket fick bollbanan att ställa Älvsjös målvakt.

I hemmalagets jakt på kvittering var det istället gästerna som kunde utöka ledningen. I slutminuterna kunde Hanna Lundkvist och Felicia Saving fastställa slutresultatet till 5-2.

– Vi spelade lika bra i andra halvlek som vi spelade dåligt i den första, analyserade AIK:s tränare Jonas Carplind matchen.

– I den vanliga serielunken är vi inte alltid vana att spela en så pass fysisk fotboll som det var idag. Jag är stolt över andra halvlek. Vi som är ett passningsorienterat lag spelade inte vackert i absurdum utan tog kampen.

– Jag vill inte framhålla någon speciell spelare utan det var en kollektiv uppresning. Det är viktigare att kollektivet lyckas än enstaka prestationer, avslutar Carplind innan segerfirandet fortsatte i omklädningsrummet.

I en trevlig och chansrik match fick AIK sin revansch och bärgade klubbens 9:e JDM-titel för flickor. Vi får se om det om ett år står samma lag, vid samma tid, på samma plan och gör upp om en ny viktoria i Junior-DM.

Läs om förra årets final