Åkeshovs IoFK – Lennart Johanssons gamla klubb

Den tidigare UEFA-ordföranden Lennart Johansson har spelat i Åkeshovs IoFK och är även hedersordförande i föreningen. Lennart som även hedersordförande i Svenska FF har skrivit en text om sin egen uppväxt i Åkeshov.

När bildades laget?

1931

Varför bildades laget?

Trädgårdsföreningen bestående av 330 hushåll som byggt "egnahemvillor" ville ha ett eget lag.

Hur bildades laget?

Man samlades vid Kvarnstugan och spelade på Ryssmursängen nära Åkeshovs nuvarande konstgräsplan. Kvarnstugan fungerade som klubbstuga och var även boll och materialförråd.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Åkeshov var namnet på området där de flesta spelarna bodde.

Geografisk hemmaort?

Bromma

Vilket mål har laget med verksamheten?

Att fånga upp spelare från lag som har en bred ungdomssektion som inte får plats i deras a-lag när det är dags för seniorfotboll. Att ha kul är viktigare än den sportsliga framgången.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Hedersordförande är Lennart Johansson, f d UEFA-ordförande, som spelade i laget några år, läs gärna Lennarts egna ord om uppväxten i Åkeshov. Ola Wenström, TV-sportprofil.

Lagets största framgång?

På senare år är nog 2-2-matchen mot Sundbybergs IK då ljuset släcktes när vi ledde straffsparksläggningen. När straffsparksläggningen återupptogs tre dagar senare hade deras hetsiga nervösa spelare samlat sig och avancerade i Stockholm cup. Tänk att en förlust kan vara en framgång. Det är fotboll!

Mest minnesvärda match eller händelse?

När vi blev publikfavoriter mot serieledarna Rinkeby United genom att ställa upp med åtta spelare. Tror matchen slutade 0-18 men vi fick applåder av alla: domare, motståndare och publik.

Finns det något mer att berätta om laget?

Vi har ett osannolikt stort behov av sponsorer. Ungdomarnas betalningsdisciplin är inte den bästa. Det beror nog på betalningsförmåga och prioriteringar.

Vi tackar ordförande Björn Söderberg för svaren och förmedlingen av Lennart Johanssons text! Vi passar även på att önska laget lycka till i höstspurten av serien!

Följ lagets säsong i serien Herrar 6 C

Här hittar du övriga lag som har presenterats!