"Svårt att inte springa" – Gåfotbollen invigdes på Enskede IP

I strålande solsken hade cirka 40 förväntansfulla 55+:are samlats på Enskede IP för att delta i försöksprojektet – Gåfotboll – med Enskede IK som arrangör.

I England har gåfotboll blivit en folkrörelse med över 800 registrerade föreningar. Först ut i Stockholm är Enskede IK med kanslisten Helena Nordlöf som projektansvarig för intiativet.

Lars Rådh, ordf. Enskede IK och Emilia Bjuggren, IdrottsborgarrådTill invigningen hade förutom de aktiva även en del media samlats för att vara med om det historiska evenenmanget som invigdes av Idrottsborgarådet Emilia Bjuggren. När bandet var klippt följde en uppvisningsmatch med spelare från Enskede IK, Stockholms Idrottsförbund, Stockholms FF och idrottsplatsansvarig. StFF:s förbundschef Björn Eriksson slog passen till det historiska första målet som gjordes av idrottsplatsansvarig Anna-Karin.

Seniorerna delades upp i fyra lag med spel på två 5 mot 5-planer. Varje lag hade sju spelare på planen och ett par avbytare. Reglerna var enkla – du får inte springa! Den regeln och att du inte får dra bollen med fotsulan verkade vara det som var svårast att följa för spelarna.

– Det svåraste kommer att bli att inte springa efter bollen, trodde en tidigare spelare från arrangörsföreningslag födda 1958.

Gåfotboll blir ett spännade projekt att följa. Det kommer bli spännade och se om konceptet blir lika framgångsrikt som i England. Seniorerna som gick omkring på premiärdagen verkade ha kul och kommer säkert tillbaka. I framtiden kommer det säkert att bli förändringar jämfört med de inledande sparkarna. Kanske blir det så småningom en egen seniorallsvenska?

– Det blir nog mest en socialsamvaro, men den är nog så viktigt, sa en spelare.

Det viktigaste är inte att vinna utan att få röra på sig och träffa andra som gillar fotboll. Varje tillfälle avslutas med en gemensam fikastund där man kan prata om allt från snygga mål till livet i allmänhet.

Gåfotbollen kommer att fortsätta på onsdagar kl. 10 på Enskede IP. Imorgon tisdag är det dags för seniorerna i Viksjö att putsa fotbollskorna och ta sig till Viksjövallen kl. 14.00.

Läs mer om Gåfotboll hos Stockholmsidrotten, SVT, Mitt i