Nya nationella spelformer – införs 2019 i Stockholm

Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari 2019 ska alla distrikts och förenings­arrangerade tävlingar och matcher använda de nya nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll.

Ett flertal distrikt har redan under 2018 börjat använda de nya spelformerna, men eftersom vårt distrikt är stort och med en hel del speciella förutsättningar kommer vi i Stockholm att börja använda de nya spelformerna den 1 januari 2019. Syftet med projektet Spelformer är att få fler att spela längre. Läs mer om Syfte och bakgrund.

Vi kommer att tillämpa de nya spelformerna i största möjliga mån. I vissa fall kommer vi att bli tvungna att söka dispens för att kunna genomföra vår enorma barn- och ungdomsverksamhet på de begränsade fotbollsytor som finns i vårt distrikt. En mer detaljerad information om vad som kommer att gälla i Stockholm under 2019 kommer till hösten.

Det finns fem olika spelformer, 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 och 11 mot 11. Här hittar du en folder per spelform där de viktigaste delarna beskrivs.

Spelformen 5 mot 5
Spelformen 7 mot 7
Spelformen 9 mot 9
Spelformen 11 mot 11

Eftersom Stockholms FF inte kommer att arrangera 3 mot 3-matcher har vi inte sammanställt någon egen informationsfolder för den spelformen.


På Svenska FF:s hemsida (fogis.se) kan du läsa deras presentation av spelformerna.

Att tänka på:

  • 2019 kommer 14-åringar att spela med spelformen 9 mot 9.
  • Förenings­arrangerade tävlingar och matcher måste använda de nya spelformerna.
  • Stockholms FF kommer inte att arrangera 3 mot 3-matcher, men om någon förening gör det ska matcherna genomföras enligt de nya nationella spelformerna.
  • Matchtiden kommer att bli längre.

Planstorlekar för barn- och ungdomsfotboll
Anläggningar och material kopplat till spelformerna

Läs mer om de nya nationella spelformerna hos Svenska FF