Imponerande insatser av distriktslagen pojkar -02 i Gävle

Stockholms distriktslag för killar födda 2002 svarade för en mycket stark insats under Gestrikecupen i Gävle.

Båda lagen – där de allra flesta gjorde sina första matcher för distriktslaget – presterade imponerande insatser både som lag och individuellt.

Spelare från många olika klubbar hade en samling och två teoripass innan turneringen – tid som utnyttjades på bästa sätt när det gäller utbildning för utvecklingen på planen syntes snabbt.

– Den här årgången var den minst erfarna trupp vi åkt med till turneringen, men vilken insats killarna gör tillsammans. En gedigen insats hela vägen där jag vill lyfta fram karaktären och attityden till hårt arbete, att spela tillsammans och att lyckas utföra moment i spelidén som vi haft väldigt kort tid på oss att utbilda både teoretiskt och praktiskt, säger Stockholms Spelarutbildare Andreas Vanberg.

Första matchen var en klassisk morgonmatch på en ännu mer klassisk gammal allsvensk arena, Strömvallen, där Stockholm Röd ställdes mot Gestrikland Blå och det var ett laddat gäng som klev ut till avspark. Redan efter några minuter hade Stockholm tagit ledningen i matchen som slutade 4-0.

– Vi arbetar en hel del i utbildningen med att ha Rätt Mental Attityd när man spelar fotboll - att vara laddad och samtidigt väldigt avslappnad och cool på planen. Här fick vi verkligen se killar som älskade sin första match i Stockholms kläder. En solid och bra insats rakt igenom, berömmer Vanberg.

För Stockholm Blå väntade inledningsmatch mot Ångermanland – även den på Strömvallen.

– Ångermanland har haft flera starka lag på killsidan senaste åren och detta var inget undantag. Visst skapade vi tryck och chanser men det var en tuff match, men vi höjde oss som lag efter lite korrigeringar i paus och i andra halvlek kom även målen efter metodiskt arbete, berättar Vanberg

Seger med 2-0 gav självförtroende och det var bara att ladda om med lunch och vila inför eftermiddagens matcher.

Stockholm Röd ställdes mot Hälsingland på Strömvallen och svarade för en stabil första halvlek där ledningen borde varit något mål större än 1-0. Under andra halvlek ökade Stockholm på ledningen och vann matchen med 2-0.

– Stundtals väldigt bra första halvlek med aggressivt försvarsspel och fina kombinationer i genombrottsfasen i anfallsspelet med flera stora målchanser som följd. Även speluppbyggnaden höll hög klass. Sedan efter paus sjönk kvalitén en hel del efter andra målet – det var många trötta spelare som kämpade sig igenom andra halvlek, tycker Vanberg.

Stockholm Blå mötte Gestrikland Röd på fina Gavlevallen och vann med 1-0 efter mål tidigt i den andra halvleken.

– Beröm till Gestrikland som kämpade och försvarade sig på ett bra sätt samtidigt som våra spelare var lite bekväma i stora bollinnehavet och inte riktigt ställde de allvarliga frågorna till motståndarna. Efter lite snack i paus blev den delen bättre och segermålet kommer också relativt omgående. Sedan fanns heller inte riktigt energin för att hålla tempot uppe, men en klart godkänd insats" summerar Vanberg.

Efter fyra raka segrar utan insläppta mål var det ett glatt, men trött gäng på lördagkväll som såg fram emot söndagens final mellan de båda Stockholmslagen på Gavlevallen – en final som höll hög klass och slutade 0-0.

– Oerhört imponerande att spelarna lyckas kraftsamla både fysiskt och mentalt inför finalen mot varandra och genomföra ett moget spel där alla gör sitt jobb både i anfall och försvar. Jag är stolt både över spelarna och ledarnas insatser under helgen där ledarteamet med Johan Ländin, Emil Grändås, Eddie Vishaj och Rune Engström verkligen ser spelarna individuellt, skapar bra stämning och jobbar noggrant. Emil är ny som distriktsförbundskapten i den här åldern och har väldigt snabbt kommit in i gänget och levererat. Där har övriga ledare jobbat bra, säger Vanberg.

Som avslutningsvis hyllar hela truppen för arbetet.

– Både spelare och ledare har på kort tid skapat kvalité tillsammans – det är utbildning och utveckling när den är som bäst. Ett minne för livet för de som var med och flera av spelarna kommer jag med glädje kunna rekommendera till framtida uppdrag och olika läger både för distrikts- och landslag. De vet vad som krävs, vad det handlar om och kan utföra uppdragen. Sedan stort beröm till Gestrikland, med Tore Lennartsson och Jonas Liw i spetsen, som arrangör av cupen. Kompetenta och positiva fotbollsmänniskor i en trevlig stad gör detta till en kanonturnering, avslutar Spelarutbildare Vanberg.

Stockholms spelartrupper