Fotboll för alla

För att göra fotbollen tillgänglig och attraktiv för alla behöver alla inblandade i verksamheten tillsammans göra ett stort jobb i flera frågor. Urban Helsing, forsknings- och utvecklingsansvarig hos Stockholms FF, har svarat på några frågor om hur distriktet jobbar med den här frågan.

Hur ser det ut idag? Vilka målgrupper når fotbollen och vilka saknar vi?

– Föreningar och verksamhet finns över hela distriktet i alla kommuner. Däremot har det visat sig svårt att rekrytera vissa målgrupper, främst tjejer med annan etnisk bakgrund. Det gäller även ledare i vissa områden, då erfarenhet från den ideella idrotten saknas. Parafotboll finns i ett flertal föreningar på olika håll i distriktet, dock skulle det nog behövas fler.

Vad är distriktets inställning till värvningar av barn och ungdomar?

– Barn och ungdomar mår bäst av att spela fotboll i närområdet med sina kompisar så länge som möjligt. Att byta lag/förening samtidigt som exempel att byta skola ställer väldigt stora krav på individen. Enligt våra regler så värvar vi inte förrän tidigast inför 15 årssäsongen. Vi har så kallad "Provspelsrekommendationer" som vi vill att föreningarna använder. Där trycker vi på vikten av att alla inblandade har respekt för varandra och kommunicerar. Vi skulle gärna se att spelare kan få möjlighet att prova på att träna på en högre nivå men ändå "bli kvar" i sin hemmamiljö.

Hur jobbar distriktet med integrations- och jämställdhetsfrågor?

– Jämställdhet är ett av våra mål och fokusområden i våra strategier 2018 – 2022. Vi diskuterar ständig hur vi kan rekrytera för att uppnå jämställdhet men har ingen direkt plan ännu.

Mer om FSLL hittar du på Fotbollsportalen
SvFF:s nyhet om fler ska spela längre
Läs mer om FSLL i Stockholm

Kontaktperson i distriktet för frågor som rör FSLL är Urban Helsing: 08-444 75 59, e-post