Stockholms 01:or enkelt vidare till semifinal

Båda Stockholms distriktslag födda 2001 avancerade till semifinal i Cup Kommunal och Distriktspojkturneringen. Upplands båda lag stod för motståndet på söndagen. Flickorna vann med 5-1 och pojkarna med 7-1.

Line up F01 Cup Kommunal slutspel 2018 mot UpplandBåde Stockholm och Uppland besegrade Gestrikland i de första slutspelsmatcherna i Cup Kommunal på Bosön. Eftersom Stockholms segersiffror skrevs till 10-2 mot Upplands 2-0 räckte det med ett oavgjort resultat för 08:a-laget.

Julia Walentowicz F01 Cup Kommunal slutspel 2018Stockholm satte hög press från start och redan i den fjärde minuten kunde högerbacken Julia Walentowicz från distans skjuta in 1-0. Nu blev uppförsbacken ännu högre och högre skulle den bli.

Hattrick-tjejen från i fredags, Filippa Graneld, hade krutet torrt även på söndagen. Med två mål inom loppet av två minuter var matchen mer eller mindre avgjord. Ställniningen var 3-0 efter 28 minuter, en total dominans av Stockholm och var uppförsbacken var i Kebnekaise-klass.

I den andra halvleken spottade Uppland upp sig eller om det var Stockholm slog av på tempot. Uppland kämpade till sig en reducering efter en kvart. Men närmare än så kom inte upplänningarna. Istället kunde Stockholm utöka till både 4-1 och 5-1 genom Julia Salander och Wilma Ljung.

– Det har varit fantastiskt roligt att se tjejerna. Att se hur lätt dom anpassar sig till nya förhållanden med nya medspelare. Det ska bli väldigt kul att få fortsätta följa den här åldersgruppen som nog är en av de bästa som Stockholm har haft. Redan den kommande helgen kommer ett flertal tjejer vara med Pia Sundhages första trupp vid en landslagssamling här på Bosön, berättar Stockholms spelarutvecklare Annelie Norén efter att semifinalplatsen säkrats.

Skåne och Östergötland är klara för semifinal och helgen den 9-11 februari avgörs den sista slutspelsgruppen i Luleå. Efter det får vi se vilket distrikt Stockholm lottas mot.

Stockholms killar hade samma förutsättningar som tjejerna. Stockholm vann mot Dalarna med 9-0 medan Upplands segersiffror skrevs till 3-1. Det skulle alltså räcka med ett oavgjort resultat för att nå semifinalen.

De för dagen rödskrudade stockholmska killarna var som barn vid ett godisregn, de var överallt.

– Vi får en fantastisk start! Vi tryckte på redan från start och får fasta situationer som vi är ruskigt starka på. Vi gör mål efter den första hörnan och på den första frisparken, säger Stockholms distriktsförbundskapten Joakim Felldin.

Hamza Gigovic P01 i slutspelet i Distriktspojkturneringen 2018Det var mittbacken Hamza Gigovic som firade en sen julafton i matchinledningen. Först sköt Vasalundspelaren in 1-0 via en försvarare efter hörnan. 2-0-målet var en riktigt delikatess, där Gigovic skruvade in en frispark till vänster utan för straffområdet över muren in i det närmsta krysset.

– Vi fortsatte att trycka ner dom och får upp bollen högt. I det läget skapade vi mycket i ytterzonerna. Momentum i matchen är när Uppland får ett rött kort och vi gör mål på frisparken efteråt, förklarar Felldin.

Det var en av planens kortare spelare, Noa Ersa Engberg som nickade in bollen till 3-0.

– I den andra halvleken ger vi dom för mycket tid centralt, vilket gör att dom kom in lite i matchen, säger Felldin.

Stockholm gjorde 4-0 genom Jan Ayob innan Uppland kunde reducera. Jack Vestberg följde upp med två mål och Ersa Engberg ville inte vara sämre och gjorde sitt andra på en frispark som nästan var i klass med Gigovics. 7-1 och semifinalen var säkrad.

– Om jag ska höja någon över de andra, så är det Noa Ersa Engberg med ett enormt jobb både offensivt och defensivt samt två mål. Hamza Gigovic som gör två mål måste jag också nämna, avslutar Felldin.

Nu väntar en semifinal som ska spelas den 6 juni. Göteborg och Halland är klara, medan en slutspelsgrupp spelas i Luleå den 9-11 februari. Därefter sker semifinallottningen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Stockholms distriktslag årgång födda 2001 verkar vara något utöver det normala. Det är samtidigt viktigt att påpeka att det är många spelare som är i princip lika bra, men inte kom med den här gången. I pojkarnas trupp som bestod av spelare från elva olika klubbar var det bara åtta som var med i gruppspelet. Det finns inte bara en spets utan även en bredd.

Läs om de inledande slutspelsmatcherna
Matchfakta för flickmatchen
Matchfakta för pojkmatchen

P01 i slutspelet i Distriktspojkturneringen 2018