IFK Lidingö FK försvarade JDM-guldet - Touray femmålsskytt

Förra året besegrades Huddinge IF i finalen av JDM, i år stod IFK Österåker FK för motståndet, men inget kunde stoppa IFK Lidingö och framförallt inte Modou Lamin Touray som gjorde lagets samtliga mål vid 5-0-segern.

För ett år sedan stod IFK Lidingö FK som segrare av pojkarnas JDM, och idag hade de chansen att ta sitt andra raka JDM-guld då det var dags för 2017-års final mot IFK Österåker FK. Platsen var ett höstligt Åkersberga IP, men solen orkade i alla fall att kämpa sig igenom molntäcket lite då och då.

Lidingö inledde starkast och pressade ned Österåker ganska hårt. Men efter ett tag ryckte Österåker upp sig och höll bollen på Lidingös planhalva. Båda lagen hade alltså varsin liten period då de förde matchen. När vi närmat oss tio spelade minuter blev spelet mer böljande fram och tillbaka. De nästkommande 15 minuterna blev en väldigt intensiv period där båda lagen hade minst tre farliga chanser var. Främst tack vare Österåkers målvakt, Henrik Flyborg, stod det fortfarande 0-0. Men det skulle det inte göra länge till.

Vi passerarde en halvtimmes spel av denna JDM-final när matchens riktiga gigant presenterade sig på allvar. I den 34:e minuten tryckte Lidingös nr 9, Modou Lamin Touray in 0-1 bakom en chanslös Flyborg i målet och få anade nog att denna Touray bara hade gett publiken ett litet smakprov av hans register.

Det skulle visa sig vara ett tungt baklängesmål för Österåker, efter målet klarade hemmalaget inte riktigt av att på allvar hota Lidingö. Varken under de dryga tio minuterna som var kvar av den första halvleken eller under resten av matchen. Lidingö kontrollerade resten av halvleken och sen var det dags för samtliga på planen att söka sig in i sina respektive omklädningsrum för att värma sig och ladda batterierna.

När den andra halvleken sparkades igång märktes det direkt att Lidingö var ett nummer större än Österåker denna dag. Det vitblå-laget hängde inte alls med i svängarna och innan matchuret hade passerat 55 spelade minuter gjorde Lidingö inte bara 0-2, utan även 0-3. Båda målen, vilket innebar ett härligt hattrick, gjorda av Touray. Men Lidingöspelaren var långt ifrån färdig.

Kort efter Lidingös tredje mål stack Österåker upp i ett snyggt anfall och är sånär på att få in bollen. Oturligt nog för dem for bollen rakt upp i ribban med en smäll och studsade ner mer eller mindre på mållinjen, men inne var den aldrig. Där kunde kanske Österåker ha fått den energiboost som laget hade behövt för att orka skaka Lidingö, men det var inte Österåkers dag idag. Istället blev det ännu tyngre när en Österåkerspelare fick sitt andra gula (utv) i den 68:e spelminuten.

Drygt fem minuter senare var det dags för Lidingös Touray igen då han lättade in 0-4 efter en väldigt snygg passning från lagkamraten Johan Holmbergh (nr13). Matchen var som alla förstod över och det handlade mest om att Lidingö rullade runt. medan ett tröttkört Österåker backade hem och täckte ytor.

Dock så var inte Lidingös Modou Lamin Touray nöjd. I den 84:e minuten löpte Lidingöforwarden in i Österåkers straffområde från vänsterkanten och där blev han neddragen av en desperat kämpande Österåkerspelare. Straff och gult kort blev det och det betydde i sin tur ytterligare ett rött kort för Österåker (2st gula).

Touray satte straffen och gjorde samtliga fem mål i 2017-års JDM-final. Man glömde nästan bort att han även hann skjuta ett skott i stolpen bara någon minut efter hans femte mål, men några fler mål blev det inte denna dag. Det ska också tilläggas att målsprutan Touray också hjälpte till i det defensiva arbetet riktigt bra och kämpade tillbaka bollen flera gånger.

Sammanfattningsvis var Lidingö värdiga JDM-mästare. Vinner man finalen med 0-5 är det svårt att argumentera emot det. Lite undrar man hur matchen hade utvecklats om det Österåker gjort mål på någon av chanserna som laget hade under matchens första 20 minuter. Men det står skrivet i stjärnorna. Nu var det Lidingö som satte sina chanser och dessutom hade två målvakter, Jacob Widell Zetterström och William Tappert, som båda fick hålla nollan under samma JDM-final eftersom att ett målvaktsbyte skedde under den andra halvleken.

Stort tack till IFK Österåker FK för ett bra genomfört JDM och arrangemanget kring finalen på Åkersberga IP samt ett stort grattis till IFK Lidingö FK för andra raka JDM-guldet.
Vi skickar även ett stort tack till finalens domartrio, Daniel Alamidi (HD), Koray Köylüoglu (AD) och Richard Nilsson (AD), för en utmärkt insats.
Bra jobbat allihop, föreningar, lag och domare, och tack för i år!

Alla resultat från årets JDM för pojkar!
Laguppställningar och matchhändelser
Läs om JDM-finalen 2016
JDM-segrare från 1945

Stefan Appelberg