Älvsjö AIK vann JDM för flickor

Älvsjö AIK besegrade AIK med 2-1 när JDM-finalen för flickor avgjordes på Älvsjö IP. Matchen avgjordes med sex minuter kvar.

På väg till JDM-finalen berättar Radiosporten i bilradion att den nya förbundskaptenen för damlandslaget, Peter Gerhardsson, har haft sin första samling. Tankar går till kvällens match och undran om någon av finallagens spelare kommer att nå så långt eller om de spelar för gemenskapen som ofta finns i en lagsport.

Mörkret hade lagt sig på Älvsjö IP när matchen kickade igång strax före Champion League-matcherna ute i Europa startade. Trots konkurrens från Uefas flaggskepp hade det samlats en hel del folk på betongläktaren.

Det var verkligen en kickstart på matchen. En fart som gjorde att vi spände fast säkerhetsbältet och det blev åka av. Redan i den sjunde minuten låg bollen bakom Matilda Åsard i AIK-kassen. Det var Ylva Rodriguez Tidevall som på volley efter en vänsterhörna sköt in bollen vid den första stolpen och 1-0 var ett faktum.

AIK tog över spelet något och prövade ett par skott, men dessa var inte bättre riktade än att Anastasia Azhel kunde rädda utan större problem. Spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka även om tempot sjönk något efter 20 minuter.

AIK var nu det bollförande laget, men kunde inte skapa de riktigt vassa målchanserna mot ett ramstarkt Älvsjöförsvar. Istället var det Älvsjös blixtsnabbe Jennifer Sjösten som höll på att öka Älvsjös ledning. I kamp med Åsard nickade Sjösten bollen mot mål, men en AIK-försvarare hann upp bollen precis innan mållinjen.

Sophia Redenstrand hade en bra chans att kvittera i slutet av den första halvleken, men Azhel fick fingertopparna på det hårda skottet som gick strax över. Hemmalaget gick till halvtidsvila med en 1-0-ledning

När den andra halvleken startade trodde nog de flesta att AIK skulle fortsätta sitt stora bollinnehav och skapa ett ännu större tryck med fler farliga chanser. Men ack vad vi bedrog oss. Spelet ute på planen var rätt jämt, men det var Älvsjö som skapade de flesta farliga chanserna ofta men Jennifer Sjösten som huvudrollsinnehavare.

Förutom Sjösten hade Elina Kiesel och Candice Ten Klei fria lägen där AIK-keepern Åsard kom ut fint och kunde avstyra farligheterna.

Med tio minuter kvar av matchen var det istället AIK som kvitterade. Emilie Johansson fick ett fritt läge strax utanför straffområdet och drog till ett skott på halvvolley som gick över en chanslös Azhel till 1-1.

Nu lutade det åt att matchen skulle avgöras på straffar eftersom det inte tillämpas någon förlängning i våra cuper. När Älvsjö fick en frispark några meter in på AIK:s planhalva kändes det inte som en direkt farlighet, men mittbacksklippan Zabrina Koont sköt in bollen långt in i straffområdet och i en trängd situation nickskarvade en AIK-spelare oturligt in bollen i eget mål.

Älvjsö AIK stod emot de fem sista minuterna och kunde vinna med 2-1 och bärga föreningens sjätte JDM-titel och närmar sig AIK och Hammarby som har vunnit åtta gånger.

Efter matchen träffade Stockholms FF Älvsjös nöjda tränare Harry Toumenoksa.

– Det var en jämn och bra match med mycket ställningskrig.

Vad var det som avgjorde matchen?

– Vi hade en del spetskvalité, men jag vill inte framhålla någon speciell spelare, utan i den här matchen vill jag verkligen säga att det var en laginsats.

Älvsjö som till hälften bestod av spelare från klubbens div.1-lag och hälften av spelare från U-truppen som spelar i div. 2 hade inte mött AIK tidigare under säsongen. Trots att AIK hade ett par spelare med erfarenhet från Elitettan var inte Toumenoksa överraskad över segern.

Fanns det nu någon spelare som i framtiden kommer att spela i vårt damlandslag? Enligt Toumenoksa är Jennifer Sjösten, Elina Kiesel och Candice Ten Klei mogna att ta nästa steg. Men det är från spel i div. 1, så till damlandslaget är det fortfarande ett stort kliv att ta. Förutom dessa tre fanns det ett par spelare på planen som medverkat i de yngre flicklandslagen.

Om du har tålamod kan du själv följa spelarnas framtid genom att läsa lagens spelartrupper här.

Vi vill passa på att uppmärksamma huvuddomaren Sofie Borck Janeheim med sina assisterande domare Nelli Bolander och Sofia Kindström som man inte la märke till så mycket under matchen vilket brukar vara ett gott betyg.

Läs om förra årets JDM-final när Älvsjö förlorade mot Bollstanäs SK