Bullerbeslut i Nacka kan få stora konsekvenser

Boo FF är en av Stockholms största ungdomsföreningar i fotboll med 2 700 aktiva i olika åldrar, tjejer som killar. Nu riskerar föreningen att bli av med tränings- och matchtider på grund av bullerproblem som några av de boende nära Boovallen uppvaktat Nacka kommun om. En dom föreligger i frågan den 30 augusti hos kommunen.

Lars Ekholmer– Det skulle vara ett oerhört slag i ansiktet för Boo, som också kan få enorma konsekvenser om samma fråga dyker upp i andra kommuner i Stockholm och i hela landet, säger Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms Fotbollförbund.

– Stockholm växer så det knakar, folk flyttar hit och det byggs över allt. Men det ges eller tänks inte för mer yta för fotboll eller annan idrott. Vi riskerar fler stillasittande barn eller ungdomar i Nacka och på andra ställen. För Boo skulle det innebära att tvingas tacka nej till barn som vill spela fotboll, och matcher ska flyttas. Man hoppas ju att samhället förstår fotbollens sociala och hälsoförebyggande verksamhet över tid, fortsätter Ekholmer.

Förutom Boovallen har klubben verksamhet på exempelvis Myrsjö IP, Orminge BP, Skuru IP, Björknäs IP och Tollare IP. Klubben är medveten om och respekterar grannarnas åsikter och gör vad de kan för att få ned ljudnivån, som idag ligger över tillåtna gränser vid vissa tillfällen.

– Vår förhoppning är att kommunen hittar lösningar som ser till verksamhetens positiva del och är optimala ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, avslutar Ekholmer.

Sedan ett drygt år har Stockholm ett anläggningsprojekt för att få till fler anläggningar, identifiera nya ytor som kan utnyttjas till fotboll med hjälp av SvFF och UEFA.