S:t Eriks-Cupen 60 år

Idag den 3 maj är det 60 år sedan de första matcherna i S:t Eriks-Cupen spelades. När Aftontidningen gick i graven 1956 hade AT-Cupen växt till 500 lag. Frågan var nu vad som skulle hända med ungdomstävlingen. Diskussioner fördes med både Aftonbladet och Expressen. Den senare tidningen tog initiativet till S:t Eriks-Cupen i ishockey 1957. Konkurrenttidningen hakade på trenden och bjöd in till S:t Eriks-Cupen i fotboll i månadsskiftet april-maj 1957.

Expressens Bosse Nordbeck och Claes G Bengtsson skrev boken S:t Eriks-Cupen 50 år 1994, då räknade man med föregångaren AT-Cupen som startade 1944. En intressant sammanställning av hur ungdomsfotbollen och även ishockeyn utvecklats sedan mitten av det förra seklet.

Även i Stockholms FF:s jublieums bok går det att läsa om ungdomsfotbollens utveckling om än inte lika detaljerat som i Nordbecks och Bengtssons bok. Det går även att läsa en kort sammanfattning här på vår hemsida.