Det räcker nu!

Idag är det en tung dag på jobbet.

Under helgen har en allvarlig incident inträffat mellan domare, ledare och föräldrar i en ungdomsturnering. Den aktuella matchen spelades mellan 11-12 åringar i en turnering för spelare födda år 2004. Incidenten, som innefattade både hot, knuffar, sparkar och slag, slutade med ett benbrott. Alla inblandade i själva incidenten var "vuxna"!

Tyvärr är inte det här en enskild unik händelse. Under säsongen har vi haft omkring 10 grova fall där domare har blivit hotade/knuffade/slagna eller där spelare gjort upp sinsemellan. Nästan uteslutande i seniorfotbollen och de äldre juniorserierna. Och helt uteslutande i herr/pojk-serierna.

Lägg då till ett otaligt antal matcher där domarna blivit kallade "Dum i huvudet" "Idiot" eller andra mer eller mindre påhittiga skällsord. Ibland kommer dessa ord från spelare. Det kommer aldrig vara okej och ska alltid bestraffas, men på något sätt mer förståeligt om man som spelare upplever att man blivit orättvist behandlad på något sätt - och dessutom lite lättare för domare att förstå och hantera. Detta är en situation som domaren kan och bör bemästra.

Det är mycket svårare och väldigt mycket mer svårförståeligt när detta kommer från läktaren. Ingen där har blivit orättvist behandlad. Ingen där har fått en spark på benet utan att få en frispark med sig. Ingen där deltar ens i matchen. Tröskeln för en, ofta ung, domare att avbryta spelet för att avvisa någon från läktaren är mycket högre än att ge ett kort till en spelare. Och det ska inte behövas!

Föräldrar, ledare, tränare!

Ni är ungdomsfotbollens i särklass största tillgång. Ni gör ett fantastiskt jobb i stöttandet av era ungdomar och hela idrottsrörelsen. Se till att ni fortsätter vara det, och bara det – inget annat!

Vi får inte glömma bort att vi spelar över 33 000 matcher i S:t Eriks-Cupen varje år. Räknar vi in seniormatcher och föreningsarrangerade cuper spelas långt över 50 000 matcher inom stockholmsfotbollen. I vårt distrikt finns cirka 80 000 fotbollsspelare. Om vi beaktar dessa imponerande siffror är det så att 10 grövre incidenter en låg siffra, procentuellt sett. Men det spelar ingen roll. 10 fall är 10 fall för mycket.

Det räcker nu!

Vad gör vi då som Sveriges största distriktsförbund inom fotbollen för att ändra på situationen? Jo, bland annat:

  • Vi har de senaste åren genomfört ett antal regeländringar för att minska resultathets och istället fokusera på glädje och utbildning. Vi har t.ex. tagit bort slutspelet och hela upp- och ned-flyttningssystemet i vår stora ungdomsturnering S:t Eriks-Cupen. Vi har infört en "åldersregel" som förbjuder hela lag att flytta upp en årskull. I bästa fall motverkar det viljan att "toppa lag" som då blir så bra att man måste möta äldre spelare för att få motstånd.
  • Vi håller många föräldrautbildningar och värdegrundsutbildningar varje år. Uppskattningsvis finns det ca 150 000 fotbollsföräldrar i vårt distrikt , vi når långt ifrån alla.
  • I de yngre årskullarna har vi infört "Grönt Kort för Fair Play". Ett fair-play pris som lagen delar ut till en motståndare efter varje match.
  • I de äldre årskullarna försöker vi införa att ett gult kort ska generera ett automatiskt byte så spelaren får kyla ner sig och lär sig förstå att ett gult kort innebär att man gjort något fel. Alla dessa regler gäller i S:t Eriks-Cupen.

Från och med nästa år har Svenska fotbollförbundet och dess 24 distriktsförbund, däribland Stockholm, satt ner foten även kring cuper som arrangeras av föreningar. Upp till och med 12 år får ingen slutsegrare koras. Alla lag ska spela lika många matcher i en turnering och inga utslagsmatcher får spelas. Det finns dagar då vi har tvekat om den regeln är rätt och behövs. En sån här dag känns den klockren! Vi är övertygade om att helgens incident inte hade inträffat om det inte var så att det ena laget åkt ur turneringen i samband med aktuell match. Om det skulle varit "en vanlig match" skulle inte känslorna svallat över så till den grad att det ledde till en fraktur.

Det är inte bara för barnens skull vi stundom behöver alla dessa extraregler. Det är minst lika mycket för oss vuxna. Det är vi vuxna som ställer till det.

Idag var det en tung dag på jobbet…

Men vi är övertygade om att det blir roligare imorgon!

                         

Lars Ekholmer                Arne Fredholm                 Björn Eriksson
Stockholms FF                Domarkommittén
Ordförande                      Ordförande                      Förbundschef