Tyresös 00:or sänkte Bollstanäs i Victoria Cup-finalen

Tyresö FF besegrade Bollstanäs SK i Victoria Cup-finalen med 2-1. Tyresös båda mål gjordes av spelare födda 2000.

Det kändes som att det var årets första riktiga höstkväll när finalen i Victoria Cup avgjordes på Tyresövallen. Delar av publiken var skrudade med mössor och ur spelarnas munnar kunde man skönja vit ånga stiga mot en stjärnklar himmel, på arenan där det spelade andra stjärnor bara för något år sedan när Womens Champions league- och damallsvenskamatcher huserade på planen.

Då hette stjärnorna Marta, Caroline Seger, Lisa Dahlqvist m.m. Nu är det nya egna produkter som har tagit över. 16-åriga Victoria Isaksson, som var bollflicka i början av det gulröda lagets storhetstid, klev fram och sköt in Tyresös handikappstraff . (Eftersom Tyresö spelar i div. 2 och Bollstanäs i divisionen över hade hemmalaget en handikappstraff enligt cupens tävlingsbestämmelser).

1-0 till Tyresö när matchen startade och med resultatet i ryggen inledde hemmalaget respektlöst mot de något mer meriterade motståndarna. Efter en kvart började Bollstanäs att komma in i matchen och tog över spelet allt mer med ett par farliga chanser som resultat.Malin Engdahl, Bollstanäs gör 1-1

Det dröjde till den 40:e minuten, när spelet hade jämnat ut sig, som gästerna kunde kvittera. En lång boll letade sig fram till Malin Engdahl som dribblade förbi hemmaförsvaret två gånger innan gästernas lagkapten kunde rulla in bollen till 1-1. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

Likt den första halvan av matchen inledde hemmalaget bäst, men Bollstanäs vaknade tidigare och efter tio minuter var vi beredda att notera 1-2. Vassa Malin Engdahl vände på en femöring inne i straffområdet, men skottet tog i stolpen. Strax efter var det Ida Hedstad som kom fri, men lobben över Jennifer Bakai i Tyresös mål smet utanför stolpen.

Sofie Thörnqvist passar lillasyster FridaTyresö forwards som stundtals virvlade som gula höstlöv på planen fick ett läge efter att mitten av andra halvlek hade passerats. Sofie Thörnqvist spelade in bollen från höger mot straffområdslinjen och efter en miss letade sig bollen fram till 16-åriga lillasystern Frida som kunde skjuta in 2-1. Pernilla Jansson som tidigare var skyttekung i Bollstanäs har på grund av skada på ordinarie målvakt under hösten dragit på sig målvakthandskarna. Nu fick hon vittja nätmaskorna för andra gången.Sofie Thörnqvists hejarklack

Bara några minuter senare var storasyster Sofie nära att göra mål, men skottet gick i ribban. Sofie som dagen till ära hade en egen hejaklack som höll igång hela matchen.

Bollstanäs som leder div. 1 östra Svealand är inne i en tung period med två raka förluster och en kassaskåpsäker kvalplats är inte lika säker längre. Med två omgångar kvar har laget fyra poäng tillgodo på tvåan, men med en del skavanker, lagets form och en tuff match i Svenska Cupen nästa onsdag mot elitettanlaget Älta kan det bli tufft ända in på mållinjen.

Nu kom den tredje raka förlusten eftersom Tyresös försvar med mittabacksresen Linn Österholm i täten kunde reda ut en sista anstormning. För segrarna har det inte blivit någon förlust sedan den sista april då laget föll mot Enskede i den andra omgången av serien. Seriesegern har varit klar sedan länge och nu väntar spel i division 1.

– Det här var en dubbel seger! Nu har vi vunnit både serien och Victoria Cup, sa den nöjda Tyresötränaren Caroline Sjöblom efter matchen.

– Det här var en nyttig erfarenhet inför nästa säsong. Bollstanäs är ett bra lag och vi blev straffade direkt när vi slarvade, insåg Sjöblom inför kommande år.

Tyresö FF vann JDM förra året och redan nu visar några av dessa spelare hög seniornivå. Efter det lag som under flera år brände alldeles för mycket pengar och drog sig ur allsvenskan 2014 har det nu likt fågel Fenix stigit upp ur askan ett nytt lag i en föryngrad gestalt med unga egna spelare. Nu gäller det bara för föreningen att få behålla dessa för att kunna fortsätta avancera uppåt.

Laguppställningar
Resultat i Victoria Cup 2015/16
Finalen 2015