Mirakelvändning gav Haninge nytt cupguld

IFK Haninge besegrade Tullinge TP FK i en dramatisk Stockholm Cup-final med 5-4.

– Den senaste segern är alltid den roligaste, sa guldtränaren Sören "Snuffe" Åkeby efter cupviktorian.

Det var en kväll som gjord för en cupfinal, ljummen höstkväll, fin gräsmatta och uppåt 400 åskådare på anrika Kristinebergs IP:s läktare. Och vlken final den 40:e i ordningen av Stockholm Cup blev. Det måste varit en av de mest nervdallrande genom tiderna.

Det var två segervana lag som möttes. Tullinge leder H 5 S och Haninge är i topp i division 3 södra Svealand. I och med att det skiljer två divisioner mellan lagen hade botkyrkalaget två handikappstraffar innan matchstart. Emil Brunngård och Oskar Idh Talonen satte elvameterssparkarna säkert i mål.

Med ställningen 2-0 när matchen inleddes ställde man sig frågan, undrar hur länge Tullinge orkar stå emot Haninge?

Men matchen började svängigt med målchanser åt bägge håll, men i den 20:e minuten reducerade Haninges skyttekung Dario Ljuboje. Efter en elegant framspelningtog Ljuboje ner bollen på bröstet och placerade enkelt in 2-1 bakom Chakri Khongathawon i Tullinges mål.

Jaha, nu är det väl bara en tidsfråga om och när Haninge är ikapp och förbi i målprotokollet, var tanken efter reduceringen.

Men ack vad man bedrog sig!

Redan minuten efter gjorde Tullinge mål, men det dömdes bort för offside. Sen fortsatte div. 5-laget att föra matchen och skapa chanser. I slutet av halvleken resulterade det i ett nytt mål av Emil Brunngård som sköt in 3-1 efter en hörna.

Nya frågor vandrade runt i skallen. Skulle tränaren Sören Åkeby med bland annat två SM-guld med Djurgården få fart på sina spelare efter paus? Skulle Haninge göra som vid förra årets final när laget vände ett 0-1 underläge i paus till seger med 4-1 mot div. 2-laget Arameisk-Syrianska IF?

Det syntes inga tendenser till att Haninge skulle återupprepa förra årets triumf. Tullinge var det bättre laget och gjorde i den 60:e minuten 4-1. En snabb kontring iscensatt av snabbe Patrik Dalawe som spelade in bollen till Frederik Varga som sträckte fram sitt långa ben, trängd av haningebackar, styrde in bollen i en elegant båge över Haninges målvakt, Fredrik Eriksson. Haninge hade under hela matchen svårt att få grepp om "tvåmetersmannen" i Tullinges anfall.

Med 30 minuter kvar såg matchen körd ut för de regerande mästarna.

– Vi var nere för räkning där. Dom var det bättre laget, sa Sören Åkeby efter matchen.

Tullinge som tidigare hade pressat högt och inte alls lagt sig på försvar föll nu tillbaka och Haninge tilläts ta över spelet, men utan att skapa några vassa målchanser. Med 13 minuter kvar av matchen slog den notoriska målskytten Ljuboje till igen och gav Haninge lyft under vingarna med sitt 4-2-mål.

– Det handlar om attityd. Dom var bättre i allt och vann alla närkamper. Det går inte att gå ut mot ett bra div. 5-lag utan attityd och tro att man ska vinna. Vid 4-2-målet såg vi vår möjlighet och börja få attityd, analyserade Åkeby efter matchen.

Tullingespelarna som hade jobbat stenhårt gick på knäna och krampen fanns i både ben och spel. Med sju minuter kvar av matchen fick en tullingeback bollen olyckligt på handen och utmärkte domaren Suhel Youssef pekade på straffpunkten. Blott 18-åriga Marwan Badar klev fram och satte 4-3.

Två minuter senare var Haninge ikapp. Ljuboje gjorde sitt tredje mål för kvällen med en snygg klack vid första stolpen. Matchen såg att gå mot ett avgörande på straffar eftersom det inte är någon förlängning i förbundets cupmatcher.

Men Stojan Stankovic som även avslutade målskyttet vid förra årets final fick göra det sista målet i årets upplaga av Stockholm Cup. Den här gången var det desto viktigare. I matchens sista ordinarie minut sköt Stankovic in 5-4 i en tilltrasslad situation efter en hörna.

Man lider med Tullinge som gjorde en storstilad finalinsats, men gratulerar samtidigt Haninge som hittade attityden och kunde göra fyra mål på 13 minuter. Den 40:e Stockholm Cup-finalen var något utöver det vanliga och fotboll när den är som bäst.

Laguppställningar och matchhändelser
Resultat Stockholm Cup 2015/16
Finalen 2015

bildtext=Foto: Helena Rydh-Norin