VM-debut för Dövlandslaget

Idag spelar Sverige sin andra gruppspelsmatch i EM i Frankrike. Till grannlandet Italien anländer idag Dövlandslaget för att delta i World Deaf Football Championships 2016.

Vid vackra Amalfiekusten söder om Neapel i Salerno kommer VM för dövlandslag att spelas den 20/6-2/7. Sverige som kvalificerade sig genom att komma sjua vid förra årets EM-slutspel gör sin första start i ett VM-slutspel.

För några år sedan var dövlandslaget rankat på sista plats. Med förbundskaptenen Conny Bååth och hans assisterande tränare, Adrian Whale och Anwar Aly har laget tagit sjumilasteg de senaste åren och rankas nu som nummer sju i Europa.

Förutom bra coachning har laget kompletterats med spelare som inte känt till att det funnits ett landslag för hörselskadade. Det är ett ungt lag som förbundskaptenen Bååth ställer på benen. Medelåldern ligger på 19 år och är med det yngsta av alla lag. Foto: Gabriella Della Morte Pålstam

Det blir tufft motstånd direkt i öppningsmatchen den 21 juni, då väntar de regerande europamästarna, Turkiet.

– Det kan vara bra att möta dem redan i första matchen. Första matchen i en turnering är alltid svår och det ska vi utnyttja, säger en förhoppningsfull förbundskapten.

Övriga lag i Sveriges grupp är Argentina och Saudiarabien, lag som ledarstaben inte har någon större koll på.

– Vi får förlita oss på förhandsinformation och så hinner vi se deras första gruppspelsmatch, säger Bååth om de övriga lagen i gruppen.

De två första lagen i de fyra grupperna går vidare till kvartsfinal och där hoppas Sverige vara ett av de åtta lagen. Ett rimligt mål för VM-debutanten. Vi får se vilket lag som når längst Dövlandslaget eller Herrlandslaget.

Om du är intresserad av hur det går för laget ska vi försöka att uppdatera resultaten på vår facebooksida. Det går även att följa lagets egna facebooksida eller turneringens hemsida.