Inför S:t Eriks-Cupen 2016

Det kommer många frågor till StFF:s kansli gällande S:t Eriks-Cupen 2016 och för att stilla nyfikenheten har vi sammanställt information...

Allmänt
Klubbarna har röstat igenom att vi från 2016 ska ha "Fri anmälan" till S:t Eriks-Cupen.

Ett alldeles utmärkt förslag men det ställer större krav på varje enskilt lag att anmäla rätt. Det är viktigt att respektera motståndet och serien. Att anmäla sig för högt ger inte bara ditt eget lag stora problem, det ger också sämre utveckling för dina motståndare. Om för många lag anmäler sig för högt upp i seriesystemet urvattnar vi de högsta serierna.

Problemet kommer vara minst lika stort i de lägsta serierna. Det är viktigt att vi verkligen håller de lägsta serierna till de lag som inte hunnit så långt i sin utveckling eller som inte har så höga ambitioner med sin fotboll. Även dessa lag måste få chansen att känna glädje och få spela jämna matcher.

  • Så respektera serien.
  • Respektera dina motståndare.

När anmälan kommer ut så skickar vi med en kort beskrivning av hur vi ser på de olika nivåerna. Som en hjälp till er när ni anmäler er.

"Serieruter" istället för Seriepyramid
Ett traditionellt seriesystem med upp och nedflyttning ser ut som en pyramid. Den lägsta divisionen har flest lag och ju högre upp i divisionerna man kommer blir antalet serier färre och färre för att toppas med endast en allsvenska.

I ett seriesystem med Fri anmälan borde serien se ut som ett ruter.

  • De allra flesta lagen bör välja mittennivån.

Olika antal lag
En stor svårighet nästa år kan bli att lotta serierna. I de allra flesta fallen kommer det gå bra, men det kan uppstå situationer som blir svåra att hantera. Vad gör vi om endast 4 lag anmäler sig till en nivå? Mycket kommer vi få lösa när lottningen väl sker, men vi har redan nu tagit beslutet att om det anmäler sig färre än 6 lag till en nivå så genomför vi ingen serie. Lagen som anmält sig dit kommer flyttas upp eller ner.

Antal matcher kan också bli ett problem. Vi har i år 10, 12 eller 14 lagsserier, beroende på årskull och division. Vi strävar efter ett visst antal matcher för varje lag. Den strävan kommer vi ha även nästa år. Men ibland kanske det blir en 7-lagsserie där man möter varandra 3 ggr istället för en 10 lagsserie där man möte varandra 2 ggr. Antalet matcher är detsamma, och vad vi väljer beror givetvis på hur många lag som anmäler sig till varje nivå.

Fler nyheter
Rätten att anmäla fritt för med sig andra nyheter också. Det kommer t.ex. bli ett nytt sätt att kvalificera sig till U17- och U19-serierna på pojksidan. En annan nyhet är att det blir möjligt för klubbar att anmäla fler än ett lag till högsta serien.

Men det är inte bara fri anmälan som är ny för nästa år. Åldersregeln – hälften av spelarna på laguppställningen måste vara från rätt årskull – är också ny. Den i sin tur kommer leda till lite förändringar i dispens-förfarandet.

Och de två regeländringarna i 5-mannafotbollen, "första fri" och "en extra spelare vid stora underlägen" kommer leda till ändringar i regelboken.

StFF kommer under hösten informera om alla ändringar och vad de leder till. Vi informerar genom alla våra kanaler. Mejl, hemsida, Fogis, Facebook, blogg mm…

Håll ögonen öppna, alla ska veta vad som gäller när vi anmäler oss och när vi drar igång nästa år.

Ansvar
Vi på StFF har givetvis ett stort ansvar att informera om ändringar och genomföra dessa på bästa sätt. Men vi behöver er hjälp.

Det kommer ligga ett stort ansvar på klubbar och lag när det handlar om att anmäla era lag till rätt nivå. Tänk igenom ert val.

Det ligger också ett stort ansvar på lag och ledare att följa de regler vi gemensamt röstat fram. T.ex. åldersregeln och första fri. Åldersregeln kommer bli svår att kontrollera, det bygger på att vi respekterar det vi själva har röstat igenom.

Dialog
För oss är det viktigt att få in era åsikter. Om ni har praktiska frågor kring anmälningarna så vänder ni er till vår tävlingsavdelning.

Om ni har övergripande frågor om fri anmälan eller andra ändringar går det också bra att vända sig direkt till undertecknad.

Vi förväntar oss många reaktioner och frågor kring ändringarna. Vi ska försöka svara och återkomma så bra och snabbt vi kan.

Mer detaljerad info kommer under hösten.

I många olika format…

Fotbollshälsningar!

Björn Eriksson
Förbundschef