IFK Haninge/Brandbergen vann Stockholm Cup - utan handikapp

IFK Haninge/Brandbergen har en kort historia, men nu kan föreningen titulera sig Stockholm Cup mästare. Division 3-laget som bildades 2004 besegrade Arameisk-Syrianska IF med 4-1 trots en missad handikapp-straff.

Efter att Arameisk-Syrianskas målvakt Gabriel Bülüt räddat Dario Ljubojes handikapp-straff, ett enormt spelövertag för Norsborgslaget, en ledning med 1-0 och bud på flera mål, skulle man få dra på sig dumstruten om man skulle påstå att IFK Haninge/Brandbergen skulle lyckas vända matchen i andra halvlek.

Haninge/Brandbergen spelade i och för sig upp sig de sista fem minuterna av den första halvan, men i andra halvlek var det som ett nytt lag kom ut på planen, en total scenförändring. Nu var det Haningespelarna som vann närkamperna och pressade Arameisk/Syrianska.

– Vi flyttade upp spelet och sa åt spelarna att komma närmare sina motståndare. I första halvlek fick dom vända upp och slå sina passningar, kommenterade guldtränaren Tommy Efraimsson scenförändring.


Foto: Helena Rydh Norin

Haninge/Brandbergen hade flera chanser innan kvitteringen föll. 20 minuter in på andra halvlek började ett lätt sommarregn falla, tre minuter senare föll en Haningespelare i straffområdet och domaren Björn Särnbrink pekade på straffpunkten. Valentino Rasulo Pidre höll nerverna i styr och sköt in bollen till höger om Bülüt.


Foto: Helena Rydh Norin

Även om det var ett lätt regn som föll blev det som en kalldusch för Arameisk/Syrianska och en olycka kommer sällan ensam. Fyra minuter efter kvitteringen nickade Haninge/Brandbergs skyttekung, Dario Ljuboje, in 2-1

Nu vaknade Arameisk/Syrianska till och hade en nick ribban. I ivern till att få till en kvittering blottade sig laget och istället gjorde Arman Poya 3-1 efter en målvaktsretur.. Nu återstod tio minuter av matchen och Norsborgslaget satsade all kraft framåt. Men det blev ingen reducering utan Haninge/Brandbergens bäste spelare, Stojan Stankovic, kunde stänga matchen genom att göra 4-1.

– Det var en laginsats, men om jag ska nämna någon så stack Stojan ut mest. Eftersom det är fria byten utnyttjade vi det idag. Stojan kom in efter drygt 30 minuter tillsammans med Simon Gefvert och där började vi förändra matchbilden. Sen bytte vi runt för att hela tiden ha pigga spelare inne, var Efraimssons omdöme om laget och spelarna som vände matchen.

IFK Haninge/Brandbergen vann den 39:e finalen i Stockholm Cup, föreningens första titel i turneringen. Nu satsar laget mot seriesegern i division 3 södra Sveland där laget leder före Värmbol, det är dock endast fler gjorda mål av Haninge/Brandbergen som skiljer lagen åt.

– Det blir tufft, vi möter dom på bortaplan i näst sista omgången, analyserar Efraimsson seriens utgång.

Vid avancemang finns det chans till att Arameisk/Syrianska kan få revansch för förlusten vid tisdagens final.

Läs mer om Stockholm Cup:
Resultat
Laguppställningar finalen
Finalen 2014