Vallentunas värdegrundsarbete ledde till Fair Play Cup

Vallentuna BK:s pojkar födda 2002 har sedan fotbollskolan jobbat med lagets värdegrunder. Men hur kunde man arbeta med dessa frågor på ett roligare sätt? Jo, man ordnade Fair Play Invitational.

Foto: Robert NybergAtt sitta och lyssna på långa föreläsningar om hur man ska uppträda mot, domare, ledare, publik, med- och motspelare med flera kan många gånger vara mer sövande än engagerande på ungdomar på väg in i puberteten.

Vallentuna BK:s P02 gjorde på ett roligare fast lite mer tidskrävande sätt. Laget bjöd in sex andra lag där det viktigaste med turneringen var att bärga Fair Play-pokalen.

Med Vallentunas två lag blev det åtta lag och två grupper. De två första till A-slutspel och de två övriga till B-slutspel, precis som en vanlig cup. Men efter semifinalerna när alla lag hade spelat fyra matcher skedde utdelningen av Fair Play-priserna.

Hur kunde man då få fram en Fair Play-segrare? Jo, domarna delade ut 10, 7, 5 eller 2 poäng till lagen i Fair Play-ligan per match. Antalet poäng som erhölls baserades på ett samlat intryck av spelarnas, ledarnas och publikens agerande vid varje match.

IFK Vaxholm var det lag som fick lyfta den viktigaste pokalen för dagen med 29 av maximala 40 poäng. En poäng efter på en delad andra plats kom de bägge Vallentunalagen.

– Jag tycker detta skulle kunna genomföras i alla matcher S:t Eriks-Cupen, säger Vallentunas tränare Mattias Belin om Fair Play-bedömningen.

Syftet med cupen var belysa de delar av dagens barn- och ungdomsidrott som ibland hamnar i skymundan och än tydligare blev den genom låten som laget spelade in till turneringen. På Youtube går det att höra låten och se bilder från cupen, Låten Fair Play på Youtube.

Har du något tips på hur man kan bedriva bra värdegrundsarbete eller något annat tips, så kan du göra som Vallentuna gjorde, hörde av sig till kansli@stff.se.

Foto: Robert Nyberg

Fotnot: Själva fotbollsdelen i Fair Play Invitational 14/5 vanns av Täby FK.