Sollentuna 5:an

I söndags var det dags för tredje omgången av Sollentuna 5:an på Edsbergs Sportfält i Sollentuna. Stockholms FF var inbjudna av cupgeneralerna Alf Burhe och Per Wiklundh (Sollentuna FK) för att på plats få möjlighet beskåda detta samarbete mellan Sollentuna FK och Rotebro IS.

Denna soliga söndag var det full fart på åtta planer och med tjejer och killar födda 07. Vilket engagemang, vilken kämpaglöd och glädje som fanns på och runt konstgräset på Edsbergs IP. Dagen innan hade även killar och tjejer födda 06 genomfört sitt 3:e sammandrag här.

Stolta cupgeneraler berättar att Sollentuna 5:an startade 2005, är nu inne på sitt 11:e år och är ett samarbete mellan klubbarna i kommunen. Tanken är att vara ett alternativ till S:t Eriks-Cupen och erbjuda spel för 5-mannalag på hemmaplan. Sollentuna 5:an spelas som sammandrag under 4:a tillfällen på våren och 4:a tillfällen på hösten. Detta innebär inga långa resor till bortamatcher och varje tillfälle tar en för- eller eftermiddag i anspråk. Vid varje sammandrag får lagen spela 3 matcher och matchtiden är 1 x 20 minuter. Kvarterslagen kommer från alla hörn av Sollentuna, ibland med fantasirika namn såsom Viby Vinthundar, Vildbin och Real Viby.

Matcherna döms av föreningens ungdomar och ses som en bra och lite lugnare inkörsport för dessa nybakade unga domare. På plats och i samtal med en av dagens domare, Disa Gustavsson, hör jag att hon får beröm för sin insats av förbipasserande ledare. I år har turneringen infört nya regler och är då lite tidigare är StFF som kommer att införa desamma under 2016. Det handlar om FÖRSTAFRI som innebär att när målvakten tagit bollen med händerna ska alla i motståndarlaget backa hem till egen planhalva för att målvakten/ laget ska kunna sätta igång spelet på ett konstruktivt. STOR LEDNING - Om ena laget tar ledning med 4 måls övervikt får andra laget sätta in en extra spelare. Vid ev reducering i målprotokollet får extra spelaren återgå till avbytarbänken.

För alla hungriga deltagare och anhöriga erbjuder Sollentuna FK ett alternativt utbud i sin cafeteria. Här satsar föreningen på mat och mellanmål som innehåller mycket näring och lite socker. Dessutom har man valt att satsa på ekologiska produkter. Här finns t.ex. ingen läsk och inget godis utan det serveras fruktbars, nötter och minimorötter. Blir du törstig finns det ekologisk fruktjuice, mineral- och vanligt vatten. Vill du ha något matigare finns det smoothie, grov ostmacka och grillad korv (100% nötkött) Här går det också bra att betala med Swich. Denna dag hade mackor och minimorötterna en strykande åtgång och detta kioskmatsalternativ har hittills endast mötts av positiva användare.

Nästa omgång spelas på Skinnaråsen den 6 juni och med Rotebro IS som ansvariga.