Utan domare - ingen fotboll

Nu är det på allvar: det är hög tid att svensk fotboll och alla runt den respekterar, stöttar och förstår våra fotbollsdomare och deras situation bättre.
– Det är utmärkt att sikta in sig på de 50 000 unga som medverkar i Landslagets Fotbollsskola, där återfinns de kommande spelarna, ledare, supporters och föräldrar. En viktig attitydförändring över tid är en nyckelfråga för kommande rekrytering av domare och en bättre miljö runt matcherna säger Sveriges VM-domare Jonas Eriksson.

Det är ett faktum att fotbollen har svårt att behålla de nya domare som rekryteras varje år. Flertalet av de unga anger verbala attacker, kritik och till och med fysiska kontakter som skäl till att de inte vill eller orka fortsätta. På sikt innebär det att vi på vissa håll kan få svårt att ha domare till alla matcher, framförallt på ungdomssidan.

I fredags morse var Jonas Eriksson och 20-åriga domaren Leonora Heimdahl i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade om domarens vardag och det påbörjade projektet.
– Man får höra ledare som skriker: vad är det är fel på dig, är du dum i huvudet, och en skakade till och med om mig. På tunnelbanan hem grät jag för jag blev rädd, kände mig ensam och det ska man inte behöva vara för att man dömer fotboll, sa Leonora som började döma som 14-åring.

I samband med Landslagets fotbollsskola runt om i landet 2015 kommer nu domarskapet att lyftas upp, diskuteras och belysas ordentligt för att öka kunskapen och samhörigheten med domaren.

– Det är många som slutar spela alldeles för tidigt, och där måste vi alla rikta in oss på att locka även dessa att bli domare. För även om vi nu diskuterar de negativa konsekvenserna av domarskapet, så finns det mycket gott med domarskapet, god kamratskap och de allra flesta respekterar oss, eftersom vi älskar den här sporten fortsätter Jonas Eriksson.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill se att ett positivt grönt kort används vid sidan om de gula och röda.Vid en ungdomsturnering i Södertälje i sommar kommer domarna att använda sig även av ett grönt kort. Håkan Sjöstrand, ny generalsekreterare på SvFF, är en av initiativtagarna.
– Det var i samband med att jag gick utbildningen "Spela lek och lär" för ungdomsledare som idén kom upp. Tänk om vi kan addera till en positivt laddad del i domarskapet när våra barn spelar match d v s att inte bara "rätta och bestraffa" unga spelare utan vara en del i den pedagogiska utbildningen av spelet. Om domarna även har ett grönt kort för att visa och säga när spelare, ledare, föräldrar gör något alldeles extra bra kan ge domarskapet en dimension till, säger Sjöstrand.

Säsongen 2015 står för dörren: Utan domare – ingen fotboll!