Stockholm föll mot halländsk vilja och effektivitet

Halland besegrade Stockholm med 3-1 i semifinalen i Cup Byggnads för pojkar födda 1998 på Skytteholms IP. Stockholm hade det större bollinnehavet, men Halland kämpade och utnyttjade sina chanser.

Känslan på Skytteholms IP andades cupmatch. På planen bredvid hade exallsvenska Mjällby besegrat div.1-laget Huddinge IF i Svenska Cupen. På A-planen var det det lilla samhället som hade slagit laget från storstan, men där var det landsortslaget som stod för favoritskapet och kunde palla för trycket.

På B-planen skulle Stockholm och Halland mötas i semifinalen i Cup Byggnads. Lagom till matchstart började ett lätt regn falla som förde tankarna till engelsk fotboll. Tankarna gick till FA-cupen där nyligen båda storstadslagen och toppkollegorna från Premier League Chelsea och Manchester City blivit utslagna av lag från lägre divisioner.

I Cup Byggnads kändes Stockholm som favoriten från storstaden som skulle besegra underdogen från landsorten. Med flera landslagsmän i truppen och obesegrade med 17-1 i målskillnad i gruppspel och slutspel samt fördelen av hemmaplan skulle utgången bara kunna bli en seger. Men hallänningarna ville något helt annat.

Redan efter fem minuter låg bollen bakom Gustav Nyberg i Stockholms mål efter ett olyckligt ingripande. Vaket av Henrik Johansson som tog tillvara på misstaget i Stockholmsförsvaret.

Stockholmsspelarna tog tag i taktpinnen direkt efter målet och hade ett stort bollinehav, men tio minuter efter ledningmålet högg hallänningarna som en kobra vid en kontring. Den här gången var det den ett år yngre Gabriel Gudmundsson som stod för målet. Två Halmstadsspelare hade stått för Hallands målfabrikation hittills.

Stockholm fortsatte att föra spelet under resten av halvleken med fint broderande spel, men utan att skapa några riktigt heta lägen. Känslan var ändå att Halland inte skulle orka spela sitt tajta försvarspel och Stockholm skulle få utdelning för sitt enorma spelövertag. Halland hade haft två chanser och gjort två mål, effektivitet kallas det.

Men direkt i inledningen av den andra halvleken är Halland nära att öka på ledningen efter en dubbelhörna, men Gustav Nyberg gjorde en svettig räddning som höll stockholmarna kvar i matchen. Strax efter slog matchens artist, Jesper Karlsson, till efter att kyligt lurat sin back. Falkenbergspelaren ville inte vara sämre än de allsvenska kollegorna i HBK. 3-0 var ett faktum.

Nu var uppförsbacken värre än mördarbacken i Falun för stockholmarna. Laget flyttade upp positionerna för att få till en snabb reducering och Jimmi Brewitz var inte långt borta, men en fotparad av Hallands målvakt stoppade skottet.

Med knappt 20 minuter kvar att spela kom ändå reduceringen genom djurgårdaren Mattias Bouvin. Nu trodde man att Stockholm skulle ösa på och fortsätta trycket. Visst hade hemmalaget mest boll, men mer än några skott som gick över eller utanför kom inte. Istället var det bortalaget som med en hetare vilja hade några vassa chanser, bland annat ett skott i stolpen av pigge Jesper Karlsson.

När slutsignalen ljöd hade underdogen Halland besegrat favoriten Stockholm med 3-1 på bortaplan. Det är väl detta som är charmen med fotboll, även om det inte är roligt att vara på den förlorande sidan som idag.

– Dom spelade smart och vi kom inte upp i normal standard, var Stockholms spelarutvecklare Birger Jakobsson kommentar efter matchen. Vi pratade i paus om hur vi skulle dyrka upp deras försvarslås, men idag hade vi inte nycklarna.

Vi gratulerar Halland som för första gången har kvalificerat sig till final i pojkarnas distriktsturnering. I finalen i Halmstad under Elitpojklägret står Östergötland för motståndet. Frågan är om det går att bli profet i sin egen stad? Per Gessle har ju i alla fall lyckats med det.

Läs mer om Cup Byggnads:
Svenska FF:s hemsida
Slutspelet mot Gestrikland
Slutspelet mot Västmanland
Gruppspelsmatcherna