Storseger för AIK:s tjejer i JDM-finalen

AIK:s förmåga att få fram tjejtalanger i fotboll kan dokumenteras på flera sätt. Ett kan vara att framhålla sju erövrade JDM-titlar på 2000-talet. Årets final blev rena målfesten i novemberkylan – på Skytteholms IP besegrades nämligen Hässelby SK med hela 12-2. JDM-flickor

En märklig final blev det. Å ena sidan kan ju någon påpeka att Hässelby var det första laget i årets JDM som spräckte AIK:s nolla. Å andra sidan öste ju som sagt de svartgula in mål. Hela tolv gånger sattes motståndarnätet i dallring.

Totalt nätade AIK:s tjejtalanger 44 gånger i årets JDM. Imponerande.

– Men vi har ju fem tjejer som redan provat på hur det är uppe i A-laget, kommenterade tränaren Robert Svanström. Det här var en skönt målrik afton. Tro bara inte att detta var slutet på vår fotbollssäsong. Vi tränar november ut, innan vi tar ett litet speluppehåll.

Allsvenska spelaren Filippa Angeldal slutade inte att lira bara för att vår högsta serie var färdigspelad. Nej, här väntade ju JDM-final på Skytteholms konstgräs. När lagbilden på segrande lag skulle tas kunde Filippa känna sig extra glad, fyramålsskytt som hon blivit.

Det här var junioren som gjorde 5-0, 8-0, 9-0, och 12-1. Den åttonde "baljan" var nog det snyggaste målet – ett riktigt kanonskott på frispark. Vaooo, vilken rökare!

Årets finallag möttes även i fjolårets JDM-final. Det var vinterkänsla även den gången trots att 2013 års final spelades redan den 25 september. Hässelby förlorade, men var rätt välorganiserat i sitt spel. Därför stannade AIK:s segerresultat vid 3-0.

Årets JDM-final blev ju rena utklassningen. Tremålsskytt i den målrika finalen blev Saga Nygård, lagets yngsta spelare.

Möjligheternas match, tyckte AIK som i andra halvlek ett tag lät försvarsklippan Nathalie Björn känna på anfallsspelets utmaningar och möjligheter.

Hässelbys mål gjordes av Isabelle Lundh och Hanna Gunderyd. Då var finalen inne på sin sista kvart.

LEIF EKSTIG