Rekordstort intresse för Representantskapet

Det var trångt och fullsatt under Stockholms Fotbollförbunds Representantskap. Detta debatt- och framtidsmöte var tillbaka i Folksamhuset. Det upprustade sammanträdesrummet blev så fullt att extra, bärbara trästolar fick plockas fram.

Det här var ett möte med öppenhet och mångfald – intensiv debatt timme ut och timme in.

Undertecknad har i årtionden deltagit i Representantskapet, men aldrig upplevt en sådan debattlust. Många åsikter ventilerades – särskilt om ungdomsfotbollen. För förbundsordföranden Ylva Johansson var den här kvällen ett avsked från Representantskapet och Stockholmsfotbollen. Det var många åsiktsfyllda föreningsledare som ville ha ordet, efter avprickningen av de 81 föreningarna, och vår nye arbetsmarknadsminister hade fullt upp med att hålla ordning på i vilken ordning debattörernas handviftningar kom.

Höstens massmediala intresse för huvudstadens ungdomsfotboll hade förstås sin betydelse för det stora – här har det skrivits om att alla lag borde få anmäla sig till den division man tycker sig passa bäst i. Allt för att ta bort resultathetsen.

Och här har det skrivits om det viktiga i att få tonårstjejerna att fortsätta med fotboll som sin fritidssysselsättning. Här har lokaltidningarna redovisat föreningarnas reaktioner på att ungdomslag som ligger under med fyra mål får ta in ytterligare en spelare o.s.v.

Syftet med extra spelare vid stort underläge är att skapa jämnare matcher i de yngsta åldrarna och ge fler bolltouch till båda lagen i ojämna matcher. En annan framtidstanke är att man till säsongen 2016 i 5- och 7-mannafotbollen ska backa hem till egen planhalva, när motståndarlaget har inspark. Detta för att främja spelarutvecklingen och passningsspelet.

Då den här punkten blev så åsiktsfylld krävdes votering innan den godkändes för 5-mannafotbollen. Det blev nej till 7-mannafotbollen även om Saltsjöbadens IF testat denna regel i år i just 7-manna.

16 motioner hade inkommit, och två hade tillkommit efter ett samarbete mellan AIK och Hammarby. Bland annat ville de båda storklubbarna att 9-mannamål ska finnas när det handlar om seriespel i 9-manna. Bort med de stora 11-mannamålen – en åsikt som fick Representantskapets stöd.

Viktigt är att minska den stress och resultathets som finns i ungdomsfotbollen. Många lag har anmält sig ett år högre upp utan särskild anledning. Styrelsens förslag var att halva laguppställningen måste bestå av spelare från rätt ålderskull och gälla för både pojkar och flickor. Något som kan ske till tävlingssäsongen 2016.

Förslaget godkändes efter lång diskussion.

En av kvällens rubriker hette "Stockholms diamanter", och handlade om ett talangprojekt för flickor. Här gäller det att få tjejer att spela längre, och utredningen fortsätter in på 2015. Bland annat har frågeformulär till alla distriktsspelare utskickats, och nästa avstamp tas i början på nästa år.

Engagemanget för Stockholmsfotbollen är som synes stort. Stockholm kan och vill – ytterst handlar det sedan om att våra politiker hinner med i sportens snabba utveckling.

LEIF EKSTIG