Disciplinkommittén har mycket att göra

Seriespelet är slut, ledare och spelare börjar förbereda sig för ett nytt fotbollsår. När förbundets Disciplinkommitté går igenom antalet ärenden under 2014 så blir slutsiffran 568. Det vill säga något mindre än året innan. Då behandlades 595 ärenden.

Disciplinkommittén har alltid mycket att göra, den saken är klar.

Det här är kommittén som kör igång sin verksamhet i april, då seriespelet drar igång, och sedan noggrant följer omgång efter omgång till säsongslutet i oktober. När "Nolltolerans" infördes fick Disciplinkommittén fler inkomna ärenden.

År 2010 minskade antalet besvärliga fall något i Disciplinkommittén, men en ökande inflyttning till vårt distrikt har också betytt fler lag, fler matcher och ofta fler anmälda regelöverträdelser.

Det har varit papper hit och papper dit, beslut och understundom extra genomgångar av inrapporterade händelser. I en disciplinkommitté detaljgranskas allt. Rent matematiskt framstår 2001 som ett minnesvärt år – då hade Disciplinkommittén "bara" 340 ärenden. Desto besvärligare och tristare fem år senare. Den statistiska slutsiffran blev då rekordstora 750.

- Ett riktigt allvarligt regelbrott inträffade för några år sedan när en domare blev så allvarligt nedslagen att han hamnade på sjukhus, minns Disciplinkommitténs ordförande Åke Högman.

- Rent generellt kan man säga att fredagskvällar kan vara jobbigare. Då kan det hända att överförfriskade anhängare blir lite för engagerade.

Förr ivägskickades rapporterna om överträdelser med brev, men numera har vår datoriserade värld snabbat på behandlingen av fotbollens regelbrott. Det här har också betytt att antalet ledamöter i Disciplinkommittén ökat. Två uthålliga herrar i denna kommitté har varit ordföranden Åke Högman och Roffe Eriksson.

Åren går, och nu har Åke och Roffe fattat beslut om att varva ned. Disciplinkommitténs ordförande växte upp bredvid Zinkensdamms IP. Jagade fotbollar redan i AT-cupen, som ju var S:t Eriks-cupens föregångare, men höll även på med handboll. Och 1970-71 kvalade han i Boltons tröja till vår högsta serie. Och mera Bolton skulle det bli, även när den idrottsliga karriären var över. Då blev han ordförande i klubben.

Precis som Åke Högman har Roffe Eriksson beslutat om nedvarvning. Det här är 70-åringen som började döma redan i "Sanktan". Domarpipan blev en del av hans identitet, och en vacker dag hade Rolf blivit FIFA-domare.

1981 var han rättskipare i VM-kval, och två år senare handlade det om att döma JVM-matcher i Mexiko. För att utveckla sin kondition tränade Roffe med – Hammarby.

Men det var då det, nu har han drabbats av muskulär sjukdom. Går med käpp, och kan ha svårt med balansen.

Rolf Eriksson och Åke Högman tackar för sig i Disciplinkommittén. Men intresset för Stockholmsfotbollen är som vanligt maximalt.

LEIF EKSTIG