Revansch för Älvsjö i JDM-finalen

Precis som i fjol var Djurgården och Älvsjö AIK i JDM-final. På Älvsjös hemmaplan i fjol fick Djurgården göra glad segergest – på Djurgårdens hemmaplan i år fick Älvsjös grabbar göra glad segergest. Båda årens uddamålssegrar understryker spänningen och ovissheten.

Älvsjö AIK segrare JDM pojkar 2014

Det finalresultat som nu förs in i historieböckerna är 1-0, och matchens enda mål på Hjorthagens IP gjordes i den 10:e minuten av Kevin Castaneda Isaza. Målskytten tackade på bästa sätt för den härliga djupledspassning han fick av Binjam Haptegergish.

Historiskt sett korades juniormästare i Stockholms-fotbollen redan för 100 år sedan (Klara SK), och Djurgårdens talanger spelade hem sin första mästartitel redan 1917. År 1955 hette mästarna Älvsjö AIK.

Men nu skrev vi 2014, och det handlade om en finalmatch som Djurgården kunde ha svängt om bara tolv minuter efter sitt underläge. Händelsen vi pratar om var en missad straffspark.

Det som på Hjorthagens idrottsplats kunde ha fyllts med puls, hjärtslag och hemmapublikens positivt höga reaktioner blev till slut till en negativ upplevelse. Djurgården kom igen, Djurgårdens bollförande position underströk beslutsamheten att få in bollen bakom Älvsjös duktiga målvakt Kevin Wihlner, men icke.

Uddamålsledningen stod sig, 1-0 gav Älvsjö JDM-titeln. Skillnaden var den att Djurgården hade mycket boll, men skapade få chanser. Älvsjö hade mindre bollkontroll, men skapade chanser.

– En lagseger, summerade Älvsjös tränare Ulf Tardelius. Grabbarna höll ihop laget bra, det här var en härlig kväll.

På Hjorthagens tre konstgräsplaner var det denna höstkalla kväll full aktivitet över allt. Och det här är en idrottsplats som bjuder på fotboll året om. Snart ska nämligen den uppblåsbara fotbollshallen upp, så här ska det tricksas, skjutas hårda skott och detaljtränas hela vintern.

I JDM-finalens utekyla anfördes Djurgården av Philip Eklund, Gabriel Beckman, Samuel Holm och lagkaptenen Fredrik Bergman. Djurgårdarna styrde fram snabba, breda attacker, men det ville sig inte i avslutningsmomenten. Till slut tappade hemmalaget stil och fantasi i sina attacker.

Det blev alltså Älvsjö AIK som skrev in sig i historieboken. Spelare att framhålla var Kevin Wihlner, Dejan Ilic, Felix Eriksson, Kevin Castanada Isaza, Per Boltegård Blom och Tim Jonsson. Eller som lagledningen betonade: "Det var en lagseger".

Efter att ha mottagit förstapriset av prisutdelaren Freja Andersson var det klang och jubel vid lagfotograferingen. Juniormästarna kom från Älvsjö.

LEIF EKSTIG