Nacka FF vann Stockholm Cup - igen

Nacka segrare i Stockholm-Cup

Stockholm Cup låter som ett strategidokument för Nacka FF. Det här är turneringen där Nacka haft ett snitt på drygt tre mål, och även i finalen mot Danderyds SK sattes motståndarnas målnät i dallring flera gånger. Slutresultatet 4-1 betydde att Nacka FF skrev in sig i historieboken för andra året i rad.

Finalmotståndaren Danderyds SK förnyade innan cupfinalen sitt div 4-kontrakt. Eftersom två divisioner skiljer lagen åt fick DSK inleda med två straffar. Förste straffläggare var Tomas Wistedt, vanligtvis en lirare van att göra tummen upp efter sin insats från straffpunkten.

Men den här gången slog bollen i stolpen – den efterlängtade ledningen uteblev. Straff numro två slog in av Kristoffer Khazeni. Först sju snabba steg mot bollen, sedan perfekt precision. Alltså 1-0 till Danderyd.

Danderyd, som haft en rätt svängig säsong i fyran, hade ju trots en straffmiss ledningen i den 38:e finalen av denna cupturnering. Frågan var nu om laget även skulle bli historiskt genom att vinna klassikern Stockholm Cup.

Nej, man räckte inte till på Kristinebergs IP. På denna gamla klassiska arena, där vi fotbollsentusiaster t.o.m. sett Djurgården spela seriefotboll, var det Nacka FF som stod för kraften, bollinnehavet och målchanserna. Säkert slagna passningar på fria ytor skapade ett chansrikt spel.

Det var ju bara det att Danderyd i Martin Persson inte bara hade en lagkapten utan även en målvakt som bjöd på fantastiska räddningar. Handlade det inte om tunga distansskott så bjöd Martin på blixtsnabba reaktioner i närspelet.

Inget snack om vem som var liraren numro ett i Danderyds SK.

Danderyd ledde efter sin handicapstraff, men i den 12:e minuten kvitterade Joakim Granström.  1-1 var också halvtidsresultatet, även om Danderyds försvarare t.o.m. rensat på mållinjen. I 54:e minuten nätade sedan Joakim Granström igen.

Nytt Nacka-jubel, nya förhoppningar om att kunna bli vinnare i Stockholm Cup för andra året i rad.

Hammarby segrade tre cuper i rad 1979-1981, men annars har det varit svårt att dominera så påtagligt. Inte förrän nu – härmed är det inskrivet i historieböckerna att Nacka FF lirat hem Stockholm Cup både 2013 och 2014.

Finalhjälte nr 1 var Joakim Granström, dokumenterat målfarlig i division 2. Men med det disciplinerade spel som Nacka visade upp fanns det många att berömma.

När tränaren Patrik Gerrbrand blickat bort mot den prischeck som gett segrarna 40.000 kronor, får han en intervjufråga om vilka lirare han mest vill berömma.

– Jag vill gärna framhålla våra avbytare, de gjorde så starka insatser att vi kunde behålla vårt höga tempo matchen ut. Vi hade tålamod, och mycket riktigt kom då goda chanser…

Danderyd kämpade på, men det fanns en känsla av exakthet hos det lag som nu blev titelförsvarare.

LEIF EKSTIG