Efterlängtad vinterfotboll i Grimstas nya hall

Seriespelet är slut, vintermörkret tilltar, ändock händer det viktiga saker inom Stockholmsfotbollen. Djurgårdens IF sätter upp sin uppblåsbara fotbollshall, och på Grimsta IP invigs en hall som ska stå till fotbollens förfogande året runt.GrimstaIP_overtryckshall

Äntligen vågar fotbollens ledare tro på en ny, viktig utvecklingsprocess för distriktet. Räkna med fler hallar inom överskådlig tid.

– Var så god och kliv in, säger Jörgen Krüger från det företag som byggt den nya, kraftiga fotbollshallen. Vi kliver in på en konstgräsplan av 7-mannastorlek. Upp till tältdukens högsta punkt är det 14 meter, och hela hallens grundfundament består av en kraftig betongkant.

Besökarna från StFF:s Anläggningskommitté får en grundlig genomgång av hur fläktar blåser ned luften så att inte värmen stiger och fastnar högst upp. Innetemperaturen blir på hyfsad fotbollsnivå även om det skulle bli rekordkallt ute.

Medan Djurgården på Hjorthagen upplever slitage på sin uppblåsbara hall vid upp- och nedmonteringar, står den nya fotbollshallen på Grimsta på plats året om. Grimstahallen

– När det är dagsljus på sommaren behövs inte belysningen, dagsljuset kommer in genom tältduken, informerar Jörgen Krüger. På själva planen ligger samma konstgräs som på BP:s huvudarena här utanför.

BP har en bra bit över 200 lag, säkerligen är det över 150 lag som vill träna året runt. Men fotbollen i denna del av storstaden består ju av många andra klubbar och lag, och enligt ett avtal som BP har med Stockholm så ska den nya hallen en gång i veckan disponeras av andra föreningar.

Stockholms stads kalkyl är att hallen ska klara sig i 30 år, och man undviker ju det slitage som skulle uppstå vid upp- och nedmontering. Den här hallen, som ligger där den gamla grusplanen låg förut, är på plats under alla årsperioder.

Stockholms stad har gjort grunden och ordnat betongfundamentet vid marken runt om – det här var ett arbete som påbörjades för ett år sedan. BP har sedan bekostat konstgräs och själva hallen. När vecka 44 år 2014 var vid sitt slut skulle hallnycklarna överlämnas till Brommapojkarna.

Totalkostnaden på den efterlängtade fotbollshallen ligger kring 10 miljoner, en kostnad som fördelas mellan Stockholms stad och BP.

Företaget som satt upp hallen har idrottslig utbyggnad lite här och var här på jorden. Inte alla idrottshallar är till för fotboll, det har också handlat om tennis- och simhallar m.m. Men om vi stockholmare nu håller oss till vårt idrottsdistrikt så torde nästa fotbollshall att sättas upp i Danderyd. Stort intresse även i Sollentuna, och brinnande utvecklingskänslor finns även i Vallentuna, Nacka med flera.

Kulan i luften – året om.

LEIF EKSTIG