Älta straffade Täby i Victoria Cup-finalen

I final igen. För två år sedan triumferade Älta IF i Victoria Cup, i fjol Täby FK. När det nu handlade om den 36:e upplagan av denna klassiska turnering så var dessa två lag i final igen.

Snacka om dramatik – först på straffar efter ordinarie tid kunde Älta släppa loss glädjens brinnande segerkänslor.

Älta IF lagbild

I mångt och mycket var det osäkerhetens dag. Vi kan börja med vädret, ty det regnvåta dygnet gjorde det osäkert om Tibblevallens naturgräs kunde godkännas för spel. Visserligen fanns det sedan rehabiliteringsdagar till fotbollssäsongens sista match på huvudarenan, men skulle det gå att bjuda på acceptabla spelmöjligheter denna sena kväll?

Domartrion Cecilia Ekwall, Elin Möller From och Annika Torkelsson gjorde sin inspektion. Visserligen fanns ingen högtalaranläggning för information på plan nr 2, men underlaget skulle ju vara jämnt och bra och slutsatsen blev att genomföra den väl publikstödda finalen till den intilliggande konstgräsplanen.

Denna sena kvällstid, när segraren skulle koras i det mörker som närmar sig så konstant, startade Täby finalen med den handicapstraff som divisionsmässigt skiljer lagen åt.

Rebecca Rolin gav div. 1-laget Täby ledningen, klang och jubel hos merparten av de 170 åskådarna. Skulle det kanske bli samma utveckling som på Stuvsta IP 2013? Nej, svarade Älta som satte igång ett spel som innehöll alla ingredienser utom vardagslivets lugn. Här var det fart, här var det anfall som ofta slutade i hörnsparkar.

Offensivlustan var så stark att t.o.m. södertjejernas målvakt Cajsa Andersson några gånger lämnade sitt straffområde för att fixa till motattacker.

Älta samlade denna spännande kväll på sig 15 hörnor, men det var först i 80:e minuten som kvitteringen kom. Målskytt Anna Svensson.

Som det stod i det till publiken utdelade programbladet: "Är matchen inte avgjord vid full tid tillgripes straffsparkar enligt FIFA:s bestämmelser".

Straffar blev det. Och Täbys Rebecca Rolin klev koncentrerat fram för att slå in bollen lika säkert som hon gjorde med hcp-straffen före ordinarie matchtid. Älta bjöd också direkt på nätrassel, och till slut kunde Johanna Axfeldt dunka hem Victoria Cup till den gulsvarta klubben från Elitettan. 5-4 till Älta.

De flammande lövens höst har inte varit bekymmerfri för Älta. Laget kämpar på för att bli kvar i Elitettan, och mitt i turbulensen kunde lokaltidningen berätta om inre konflikter. Omid Sulefani har nu gjort ett antal matcher som huvudtränare, och självfallet blev det knutna händer i glad segergest efter denna cupfinal.

– Det tog sin tid innan vi fick in bollen efter våra många hörnor, och det var väldigt spännande med den avgörande straffläggningen. Men vilken minnesvärd kväll det blev till slut.

LEIF EKSTIG