Vasastans damlag rusar mot ny serieseger

Hösten är här, seriespelet har kommit in i slutfasen. Viktiga matcher kan ge stora förändringar, men sedan finns det också lag som behåller sitt framgångsrika spel. Låt oss titta på damerna i Vasastan BK, laget som rusar fram mot serieseger för andra året i rad.

Michael Ljung är sportchef i Vasastan BK, innerstadsklubben som av ett kompisgäng bildades 2004, och vars framgångar första året uteblev i herrarnas åttonde division. Det året blev Vasastan omskrivet som "Sveriges sämsta fotbollsklubb".

Nu skriver vi 2014 och dialogen i klubben har den här hösten handlat huruvida damlaget ska bli seriesegrare för andra året i rad.

Förra året vann Vasastan BK:s damer division 5 A efter 66 nätkänningar. I år är man topplag i division 4 A. Snittåldern är 23 år, och i princip har man behållit hela laget från i fjol.

Sista matchen spelas den 5 oktober uppe i Österåker, och lagledningen erbjuder nu intresserade att följa med spelarbussen. Gärna härligt stöd från läktaren – bakom sig har damlaget en formidabel säsong. Känslor, minnen och framtidstankar pulserar efter ett succéfyllt verksamhetsår.

Michael Ljung, som inte bara är sportchef för hela klubben utan även assisterande tränare för damlaget, njuter av allt positivt som dyker upp under det jubileumsår man befinner sig i. Det handlar om 10-årsjubileum, det handlar om division 4-nivå för både herr- och damlag.

– Många hör av sig, särskilt på damsidan, säger Michael. Men det är ju inte så konstigt så bra som det gått för våra tjejer.

Kommit tillbaka till klubben har Sarah Forsberg gjort. Det här är tjejen som för ett par år sedan var med om att starta damlaget, men som gick på mammaledighet innan första seriematchen. Nu är Sarah redo, och övergången från Spånga ett faktum.

En annan spelare som ser fram mot säsongen 2015 och spel i Vasastans damlag är 20-åriga Jenny Tolander, som närmast kommer från Bajen DFF.

Nu väntar kyligare tider, med cuper och vinterturneringar som nya utmaningar. På något sätt gäller det att alltid få kontroll på bollen, och vi ska heller inte glömma bort att november månad innebär att den fysiska konditionsträningen bjuder på tuffa pass från Stadshagen och runt.

– Vi har en harmoni i gruppen som betyder mycket, säger Michael Ljung.

Från femman till fyran, och nu med framtidstankar om trean. Det går fort för en del lag.

LEIF EKSTIG