Många krav och möjligheter när fotbollen växer

Vad kommer det svenska valet att få för betydelse för fotbollen i Stockholm? Detta var en av diskussionspunkterna när Stockholms Fotbollförbunds Anläggningskommitté hade stormöte med de anläggningsansvariga i Svenska Fotbollförbundet.

Något svar på den frågan kunde förstås inte ges, men faktum är att politikerna har fått en gedigen lista på krav och förhoppningar från innerstad till ytterområden. Fotbollens krav är 26 nya11-mannaplaner under de kommande fyra åren. Och bristen på konstgräs är fortfarande stor.

Vid mötet mellan vår blågula riksorganisation och StFF framhölls att vår huvudstad har betydligt större brist än exempelvis Göteborg och Malmö. Behovet av utveckling och förnyelse i Stockholm är störst i Bromma, Älvsjö, Kungsholmen, och Enskede/Vantör/Årsta.

Stockholm växer så det knakar, vilket ofta kan betyda att en yta som skulle passa till fotbollsplan istället planeras till ett bostadsområde. Stadens förtätning skapar motionsproblem, en nödvändig åtgärd är att få in 5-mannaplaner i skolområden.

Nödvändigheten av att behålla bredden inom fotbollen kan ju ses ur olika perspektiv. Från att dagens ungdomar sitter stilla för länge framför sina datorer, till den sensationella slutsats som Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap, har kommit fram till. I en nyutkommen bok skriver han att det är ett självmål med tidig elitsatsning på ungdomar.

– Hälften av de manliga spelare som kommit in i elitfotbollen var egentligen bortsorterade som talanger i unga år. De hamnade på avbytarbänken i unga år, eftersom de då ansågs som mindre lovande.

Idrottsprofessorn betonar att det gäller för fotbollen att balansera mellan föreningsfostran och tävlingsfostran. Klubbledarna måste ha tålamod.

Studien omfattar 1100 unga pojkar och flickor. Han har följt de drygt 60 spelare som finns kvar på elitnivå ända upp till 25-års ålder.

Ungdomsfotbollen är viktig, S:t Eriks-cupen är glädjens tummelplats, seniorfotbollen har möjlighet att utveckla elitspelare mycket senare än vad som ansetts under senare år.

Allt det här klargör att Stockholmsfotbollen har ytterligare utvecklingsmöjligheter ända upp till högsta elitnivå. Stockholms Fotbollförbund arbetade ju i två år med projektet "En elva med nollåttor", nu har i dagarna nya dimensioner och slutsatser framförts av Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap.

Återstår för Stockholms politiker att ta till sig fotbollens stora, breda betydelse i dagens moderna samhälle. Stockholms Fotbollförbund har ett strategidokument och verksamhetsplan för åren 2014-2016. Det finns en vision, det finns en handlingsplan som uppvisats för styrande politiker. Återstår att få se om dessa i dagarna så valstressade personer tar till sig de många akuta problem som nu redovisats för dem. Ta till exempel det faktum att Stadshagens IP ska byggas om och bli av med en 11-mannaplan.

LEIF EKSTIG