Hephata kryssar med Bååth till serieseger

Det är något speciellt med IK Hephata. Det här är laget som bara vinner och vinner – nu på hösten även på walk over.

IK Hephata är den annorlunda föreningen på många sätt – lagets tränare Conny Bååth är exempelvis förbundskapten för det blågula landslag som kvalificerat sig till EM för döva, och han är även tränare för de döva spelare som ser till att Hepatha är i ohotad serieledning i div. 7 F.

På IK Hephatas klubbmärke återfinns årtalet 1892, därmed var föreningen den tredje nystartade idrottsklubben i Stockholm. I och med att Hephata är en idrottsförening för döva och hörselskadade bestod laget från början av endast lirare med hörselskador. Men åren går och idag är laget mera blandat, det vill säga öppen för alla som vill vara med och spela fotboll.

Säsongen 2014 återfinns IK Hephata i överlägsen serieledning i div. 7. Inte en enda förlust, och största segersiffrorna hittills har varit 10-0.

Imponerande, tyckte StFF:s redaktör och drog till Stadshagens IP för att få uppleva duellen mot ett annat topplag, nämligen IK Makkabi. Solskenet var påtagligt, dörrarna till omklädningsrummen stod öppna, och konstgräset bara väntade på att få ta emot snabba steg, och fantasifyllda anfall.

Men minuterna gick, inga lag kom ut på planen. Vad hade hänt? Jo, IK Makkabi hade lämnat w.o. IK Hephati hade vunnit utan uppvisa sin offensiva vilja och förmåga.

Problemet var bara att datainformationen till Stockholms Fotbollförbund först inte var rätt. Ett tag på söndagseftermiddagen stod det att det var Hephata som hade lämnat w.o.

- Huvudsaken är att man får kontroll på problemen, brukar förbundskapten Erik Hamrén säga, och så var det här också.

Hamrén matchar det blågula landslaget, Hephatas rutinerade tränare Conny Bååth har matchat det svenska landslaget för döva till EM för döva i Hannover 2015. Och teckenspråk kan han, med döva föräldrar lärde han sig tidigt att kommunicera via teckenspråk.

LEIF EKSTIG