Fyra klubbar fyller 100 år

När snön hade smält bort våren 1892 spelades den första regelorganiserade matchen i Sverige. Fotbollen växte sedan snabbt i början på 1900-talet, och fyra Stockholms-klubbar som nu 100-årsjubilerar är IF Olympia, Enskede IK, Enebybergs IF och Järla IF.

Året var 1914 och i SM-kval möttes Klara SK och Södermalms IK. Stockholmslag som laddade upp för kvalomgång 2 var sedan Mariebergs IK, IFK Stockholm, Westermalms IF och AIK. "Gnaget" gick sedan till SM-final och var mästare efter 7-2-seger.

En snabb genomgång av 1914 klargör att IF Olympia bildades den 3 januari 1914, Enebybergs IF den 1 april, Järla IF den 10 juli samt Enskede IK en dryg vecka senare, närmare bestämt den 19 juli. Häng med här, så gör vi en historisk tillbakablick. Vi börjar på den äng där Kungsholmens brandstation senare byggdes.

På den här ängen växte spontanfotbollen fram redan 1905. Intresset var så stort att lirarna snart höll sammanträden i en källare på Kronobergsgatan 5. En förening skulle startas och först tog man namnet efter gatan – det var bara det att namnet redan var upptaget. De unga entusiasterna kom av sig, och det var först den 3 januari 1914 som den nya föreningen IF Olympia bildades.

Olympia är klubben som flyttat runt en hel del under sina 100 verksamhetsår. Först på Stadshagens idrottsplats, sedan Kristinebergs IP. Under 60-talet gick flyttlasset från innerstan till Farsta, och i denna södra Stockholmsdel har man förblivit.

Lokaltidningen Mitt i hade nyligen en helsida om Olympia, och som mest hade Olympia tio pojklag i Farsta. Nu är rekryteringen från ungdomsleden till det A-lag, som återfinns i division 5, ett problem. Ett par pojklag är i alla fall igång för fullt, och A-laget var i fjol ett topplag i sin serie.

Enebybergs IF är en breddförening med c:a 2 300 medlemmar. I fotboll lirar herrlaget i division 4 Norra, och Enebybergs damlag i div 3 A. År 1917 utkom föreningens första medlemsblad, och 2013 års medlemsblad innehöll smått och gott från nio sektioner. Självfallet planerades för både det ena och det andra under jubileumsåret, och först ut var tennisen. Fotbollens stora jubileumsdag planerades till september.

Många har gjort mycket i denna breddidrottsförening. Ta gärna Bengt Sylvan som ett exempel, det är liraren som snart varit medlem i 50 år. Bengt har varit aktiv i fotboll, hockey, orientering, skidor, tennis och bandy. Efter den aktiva tiden har han varit hockey- och fotbollstränare.

Enskede IK är en av Stockholms fem största föreningar. Under senare tid har klubben arbetat hårt för att skapa en ny framtidsplan. Enskede har ju över 136 barn- och ungdomslag och tanken är att verksamheten framöver ska utgå ifrån den senaste forskningen om idrott och utveckling, samt om den fysiska och psykiska utvecklingen hos dagens ungdomar.

En arbetsgrupp har under hösten och vintern jobbat fram den nya fotbollsmodellen - klubbens ungdomar ska få spela och utvecklas i lugn och ro. Så kallade förstalag kommer att bildas flera år senare.

Järla IF bjuder på följande kavata text på sin hemsida: "Hundraåringen har fått nytt utseende - välkommen till nya hemsidan". Föreningens herrlag spelar i år i division 3 – detta efter serieseger i division 4 Mellersta – och på samma serienivå befinner sig även damlaget. Det första damlaget bildades för övrigt 1970, och med i den elvan var Mona Sahlin.

En historisk tillbakablick på herrsidan klargör att tidningsvärlden 1982 bjöd detaljerade beskrivningar av Järlas målgivande spelsätt. Då kvalade laget till den näst högsta serienivån, och spelade oavgjort mot Gais. Sedan blev Nackalaget krossat (0-6) av Brommapojkarna.

Järla IF är hundraåringen som på sin nya hemsida visar bilder från - Senegal. På en stor sand- och grusplan lirar ungdomarna fotboll mitt bland getter. På svettiga kroppar sitter Järlas tröjor. Det här är gamla lagtröjor från Järla IF, lagade och tillfixade innan de skickades iväg till Afrika.

Het afrikansk sommartemperatur finns inte i Sverige, i varje fall inte en regnblöt februaridag. Från det fräscha, egenhändigt nybyggda klubbhuset kunde ledare i Järla IF denna vinterdag blicka ut och beskåda aktiviteten hos en annan 100-åring. På idrottsplatsens konstgräs spelade nämligen ett 17-årslag från Enskede IK.

Tiden står aldrig stilla, och 2014 blir 100-årigt jubileum för Olympia, Enebyberg, Enskede och Järla IF. Fyra klubbar att hylla vid Stockholms Fotbollförbunds årsmöte i början av mars.

LEIF EKSTIG