Falcao och IFK Täby laddar för finalspel

Vintertid är inomhustid, det vill säga futsal. Två Stockholmslag som tagit sig till SM-slutspelet i futsal är Falcao på herrsidan samt IFK Täby på damsidan. Båda lagen gav redan i juletid indikation på speldominans och effektivitet. Den gången handlade det om kvalspel i Farstahallen. Nu gäller det finalspel i Skövde den 15-16 februari.

Falcao var i fjol trea i fjolårets guldjakt och mästare 2011. I Skövde möter det rutinerade Stockholms-laget i sin premiärmatch regerande mästarlaget Göteborg Futsal Club. Räkna med en fotbollsthriller där Falcao har ett gediget försvarsspel av stor betydelse. Offensivt skulle det inte förvåna om duktiga avslutare som Christoffer Jönsson, Admir Catovic och Aday Kaplan på nytt hamnar i målstatistiken.

Falcao är laget som specialiserat sig på futsal, IFK Täbys damlag laddar lika gärna för utomhusaktiviteter. Den milda vintern har gett spelarna positiva upplevelser under utomhusträningarna. Dessutom har IFK Täbys tjejer haft gedigna inomhuspass i Bosöns fotbollshall.

Tränaren Stefan le Moine kände stor arbetsglädje redan i fjol vid en träff med Stockholms Fotbollsförbunds redaktör. Vinteroptimism hade blivit sommarglädje och sedan i oktober finalglädje. Detta sedan IFK Täbys tjejer storspelat på Stuvsta idrottsplats mot Stuvsta IF. Det handlade då om final i Victoria Cup, och efter 4-2 var IFK Täby den 35:e segraren i denna stora distriktstävling.

IFK Täbys framgångsrika damlag laddar för nya utmaningar, men när inomhussäsongen är över och 11-mannafotbollen utomhus väntar så heter man Täby FK. Fotbollssatsningen i Täby har betytt att Täby IS (i blått) och IFK Täby (i svart) har gått ihop till Täby Fotbollsklubb. Därför ny färg på klubbtröjorna.

Stefan le Moine är optimistisk:

– Vi har ett spelsätt som alla trivs med. Det handlar om starka tjejer och tekniska spelare. Den offensiva inställningen i det här gänget understryks av att den påtagliga kämpaviljan. Vinnarskallar skulle man kunna säga. Sedan gäller det att ha den rätta kylan när målchanserna skapas.

I futsal-SM vann Täby sin grupp, sedan var laget lika framgångsrikt i slutspelet. Där besegrades Umeå IK med 5-2 samt Frösö IF med 5-2. Totalt 33 glada målgester under vinterns SM-satsning.

I mitten av årets andra vintermånad väntar i finalspelet Lidköpings FK. Det är första gången som Täby och Lidköping är med i ett finalspel.

LEIF EKSTIG