Stockholm semifinalklart i Cup Kommunal och Byggnads

Den gångna helgen den 17-19 januari gick slutspelet i Cup Kommunal och Cup Byggnads av stapeln i Bosöns inomhushall. Både Stockholms flickor och pojkar födda 1997 kvalificerade sig för semifinal.

Snön yrde i luften och termometern närmade sig -10 grader, men fotboll är ju numera en året runt sport. I Bosöns inomhushall spelades slutspelet i Cup Kommunal och Cup Byggnads.

Stockholms flickor var först ut på planen i sina helblå dräkter, för motståndet stod Uppland som på pappret skulle bli det värsta motståndet. Det märkliga med Upplands lag var att 15 av 18 spelare kom från Vaksala SK!

Matchen började med chanser för båda lagen, men ju längre matchen led tog Stockholm över spelet. I den 26:e minuten gjorde Hammarbys Elsa Nilsson 1-0. Stockholm forsatte att skapa chanser innan paus, men inga fler mål föll.

I den andra halvleken fortsatte Stockholm att trycka på och skapade ett flertal chanser, men Emma Holmgren i Upplands mål storspelade. Man kunde förstå varför hon har fått chansen i flicklandslaget.

Tack var Emmas räddningar och Stockholms oförmåga att få in bollen slutade matchen med en 1-0 seger för Stockholm.

Efter att Uppland hade besegrat Södermanland med 2-1 på lördagen räckte det med oavgjort för Stockholm för att ta sig till semifinal. Eftersom Stockholm vann med 5-1 över Södermanland i gruppspelet borde utgången vara given.

Men även om Stockholm hade det mesta av bollinnehavet var inte sörmländskorna ofarliga. Bland annat räddade Olivia Waller med Bele Barkarby som hemadress ett friläge från Sasse Rammo. Det dröjde till andra halvlekens 55:a minut innan nervknutarna löste sig. Återigen var det Elsa Nilsson som efter att ha rundat målvakten kunde göra 1-0.

BP:s Michelle Rojas-Flores gjorde fem minuter senare 2-0 på frispark. Södermanland reducerade genom Stina Röken och strax efter hade Rammo en ny duell med Waller i målet. Den här gången var det en lobb som Waller knep. Rojas-Flores slog med 5 minuter kvar spiken i kistan genoma att göra 3-1.

Stockholm vann gruppen med 6 poäng och 4-1 i målskillnad.

Pojkarna ställdes också mot Uppland i den första matchen. Stockholm förde matchen från den första matchminuten, men hade svårt att skapa farliga lägen. Efter drygt halva första halvleken tilldömdes Uppland en straffspark, men Rager Rebandi slängde sig åt rätt håll och kunde ta straffen.

En räddning som skulle visa sig vara avgörande för matchen. Innan straffen var Uppland på väg in i matchen, men räddningen gav ny tändvätska för det blå laget. Även om den första halvleken slutade mållös tog Stockholm tillbaka kommandot.

I den andra halvleken hade Stockholm det mesta av bollinnehavet, men det dröjde till mitten av halvleken innan det blev några heta chanser. Marko Nikolic hade två bra lägen som var nära att resultera, men det blev tredje gången gillt för djurgårdsspelaren och 1-0 var ett faktum.

Med tio minuter kvar att spela utökade AIK:aren Ilija Jurkovic på till 2-0 på en straff. Segern såg klar ut. I den 76:e minuten kvitterade Uppland genom mittbacken Ruben Skoglund och det blev en viss nerv de avlsutande mintuerna. Stockholm höll dock undan och kunde vinna med 2-1.

Upplands andra match var mot Dalarna på lördagen och det krävdes seger för att det skulle finnas någon chans till avancemang. Matchen slutade 1-1 och Uppland var borta. För Stockholm räckte det med oavgjort för att nå semifinalen.

I den avgörande matchen bytte Stockholm målvakt, fredagens straffräddare Rager Rebandi var uttagen i AIK:s A-lagsmatch mot Vasalund. Stockholm inledde matchen lite trögt, men tog över mer och mer. I den 20:e minuten gjorde Rebandis lagkamrat Jurkovic mål och ställningen var 1-0.

Strax innan pausvilan gjorde Stockholm 2-0 lite turligt, sedan Dalarnas målvakt efter en hörna boxat bollen på Djurgårdarens Gabriel Beckmans huvud och sen dalade bollen in i mål.

I den andra halvleken satsade Dalarna allt på ett kort och skapade två bra lägen i inledningen, men när Daniel Stensson nickade in 3-0 drogs gardinen ner för dalmasarna. Även om Linus Zetterström gjorde 1-3 med en kvart kvar var segern aldrig hotat och på slutet kunde Stockholm defilera i mål med att vinna med hela 7-1.

Stockholm vann slutspelsgruppen med sex poäng och 9-2 i målskillnad.

Semifinalerna ska spelas under perioden 8-23 februari. Förutom Stockholm är även Norrbotten på flicksidan och Västerbottens pojkar kvalificerade för semifinal. Vilka de övriga lagen blir avgörs den 31 jan-2 feb i Växjö.

Det finns fortfarande möjlighet för Stockholm att kopiera förra årets succé då det blev dubbla titlar när finalerna avgjordes på Skytteholms IP samma dag som Dam-EM finalen.

Läs målrapporteringen från matcherna:
Flickor Stockholm-Uppland
Flickor Södermanland-Stockholm
Pojkar Stockholm-Uppland
Pojkar Dalarna-Stockholm
Spelartrupper och matchprogram