Kick Off för föreningsanställda

Onsdag den 22 januari åkte Stockholms Fotbollförbund tillsammans med 45 föreningsanställda från 27 föreningar på den årliga informationsträffen på Ålands Hav. Med på resan var också representanter från SISU Idrottsutbildarna, Stockholms Stad och Solna Stad.

I arla morgonstund samlades vi alla pigga och förväntansfulla vid Vikingterminalen på Stadsgården. I år fick vi nöjet av frukostera i restaurang Oscar på nya Grace med fantastisk mat, utsikt och allt detta till avslappnande pianospel. En skön start på dagen.

Dagens program började med Framtidens förening, en spännande och tankeväckande förläsning om de framtida utmaningar ideella föreningar står inför. Vi kan välja att skaffa oss kunskap om viktiga saker som pågår och som påverkar fotbollen och vår förenings framtid. Vi kan göra något aktivt och medvetet med kunskapen och vi kan naturligtvis lägga ifrån oss kunskapen och gå vidare som om ingenting har hänt. Föreläsaren Milou Werth presenterade de fyra stora trenderna som kommer påverka föreningarnas verksamhet redan idag och i framtiden. Det handlar om den ökade kommersialiseringen, en ökad individualisering i kollektivet, ett ökat behov av att se och synas och en befolkningssammansättning i förändring (Vill du veta mer om Framtidens förening, läs här). Under två timmar varvades förläsning med grupparbeten där varje trend stöttes och blöttes. Hur ser vi på den ökade "konkurrensen" från privata aktörer? Hur kan vi som förening dra nytta av trenderna? Vad är våra framtida utmaningar?

Efter välbehövlig paus var det dags för "Vägval i Stockholmsfotbollen" av och med Urban Helsing & Peter Landström. Hur gör vi egentligen, vad baserar vi vår verksamhet på? Är det kunskap eller gammal vana? De båda, kunskap/gammal vana, ställdes mot varandra i flera steg. Är det så att prestationen är viktigare än resultatet eller är det resultatfokus som gäller? För att utveckla våra spelare på bästa sätt, gör vi som kunskapen säger, och lägger lagom vikt vid jämna matcher dvs. 1/3 del lätta, jämna och svåra eller gör vi som gammal vana och lägger stor vikt på jämna och tuffa matcher samt vinster? Vi fick veta att spelare som Zlatan, Patrik Andersson och Henrik Larsson höll på med flera idrotter långt upp i åldrarna och är det något som är säkert så är det att vi vet att vi INTE vet vilka som blir bra/bäst i tidig ålder. Timmen avslutades med ett citat av Mark Williams.

Även denna förläsning väckte många frågor och funderingar samt ledde till många spännande diskussioner under resten av dagen.

Efter båtbyte och lunch var det dags för information och frågestund under eftermiddagens "Speeddating". Representanter för StFF:s olika avdelningar, SISU Idrottsutbildarna och våra gäster från Solna och Stockholms stad fick under några timmar svara på frågor och informera om nyheter för nyfikna och vetgiriga föreningsanställda. En intensiv stund med högt tempo, många möten och förhoppningsvis många svar. StFF fick tips och frågor att fundera och ta ställning till.