Målrik kvaldag till futsal-SM

Konstgräset på Farsta IP såg i vinterns rekordvärme lockande ut. Och visst var det en fotbollsdag, men inte utomhus utan inne. I Farstahallen bjöd Falcao på segervinnande spel i herrarnas kvalturnering till futsal-SM 2014, och BP finalbesegrade Hammarby i damfinalen.

En lång fotbollsdag i futsal blev det. När sista målet gjordes hade vintermörkret dolt Farstahallen. Och i sista matchen handlade det om damturneringen. Frågan gällde om IFK Täby eller IFK Lidingö skulle triumfera i matchen om tredje pris, och gå till gruppspel i Borlänge den 25 januari.

Storseger för IFK Täby, som tog blixtsnabb ledning efter 28 sekunder. Målskytt Petra Sundqvist. IFK Täby vann till slut med 6-0.

Matchen om tredje pris blev som sagt den sista i denna långa kvaldag till futsal-SM 2014. Dessförinnan hade Hammarby och BP mötts i en final som inte var lika målrik. BP vann med 1-0 sedan Sandra Lund gett sig själv en trevlig 20-årspresent genom att i 14:e minuten göra finalens enda mål.

Farstahallen har fyra upphöjda bänkrader på ena långsidan. Där var det packat med glada åskådare, när det var dags för finalspel i herr- och damturnering. För många gick säkerligen minnestankar till Eriksdalshallen, där det normalt sett handlar om några långa helgdagar i Stockholms Fotbollförbunds klassiska inomhusturnering. Så var det förstås tänkt även i år, men när förbundet skulle till skicka ut en inbjudan till årets tävling så backade Stadium med en förklaring om ekonomisk åtstramning.

Juldagarna bjöd förvisso på inomhusfotboll ändå, men i Farstahallen handlade det om en lång kvaldag till futsal-SM.

Andrea Doria var det lag som länge imponerade mest i herrarnas turnering. I finalen väntade stjärngänget Falcao, som där såg en riktigt stor utmaning. Nu tog Falcao fram sitt allra bästa spel. Hej, vad det gick undan. Hej, vad passningarna skar sönder motståndarnas defensiv. Tjong, vad det small i nätet bakom Andrea Dorias målvakt.

Tro bara inte att 1-5-förlusten knäckte Andrea Doria. Absolut inte, och detta av den anledningen att Falcao redan regionalt kvalificerat sig vidare i futsal-SM. Därför gick den här kvalturneringens avancemangshyllning till finalförloraren Andrea Doria.

Andrea Doria vidare, men något snack om vilket lag som är bäst i Stockholm blir det inte. Falcao har lirare som Peiman Pahlevan – bollartist med landslagsmeriter – Aday Kaplan, Michel Basberber med flera.

Det här är ett gäng som hittar fria ytor och som snabbt förmår att få bollen under kontroll. Finalinsatsen var imponerande.

SM-satsar i futsal gör nu Falcao och Andrea Doria på herrsidan, samt BP, Hammarby och IFK Täby på damsidan. Fortsättning följer i slutet av januari.

Men innan vi sätter punkt måste sägas att Malin Eriksson blev den snabbaste målskytten i Farstahallen. Hon nätade efter 20 sekunder. Matchen hade ju knappt kommit igång förrän målnätet sattes i dallring. Malin var snabbast, men den yngste målskytten blev 13-årige Micki Techan. Han nätade för Stocksund i 6-5-matchen mot Söder Futsal.

LEIF EKSTIG