Glasgow 7–10 november 2013

Torsdagen den 7 november träffades 19 föreningsledare på Arlanda för att tillbringa fyra dagar tillsammans i Skottland. Stockholms Fotbollförbund arrangerade den vartannat år återkommande föreningsresan som i år gick till Glasgow med Eurotravel sports.

Under två dagar besöktes både proffs- och breddförening, Skotska fotbollförbundet och nationalarenan Hampden Park. Vi tittade också på en match med Glasgow Rangers på Ibrox Stadium.

Vi fick se allt från den "stora" föreningen, St Mirren FC, med otrolig organisation, olika och spännande aktiviteter, fina anläggningar och flertalet avlönade till den "lilla" breddklubben Giffnock Soccer Centre (1000 aktiva) på väg att bygga upp sin verksamhet, renovera gamla, utveckla och skapa nya anläggningar och det med endast ideella krafter. Båda föreningarna hade både god kontakt med och fick stor hjälp av Skotska Fotbollförbundet och dess samarbetspartners.

Det var mycket bra, intressanta och lärorika besök och den allmänna känslan är att det föreningsfolk vi mötte var alla mycket stolta över sin verksamhet och sina anläggningar. Man har varit fantastiskt trevliga och vi kände oss väldigt välkomna och omhändertagna. Man har berättat om sin verksamhet och delat med sig av sina funderingar och svarat på alla våra frågor. I övrigt känns fotbollen som ständigt närvarande och den sammanhållande länken för en mängd olika aktiviteter utöver fotboll.

Kommentar från en som var med: " Det sätt som ledarna hos Giffnock agerade genom att samsas om hallar och planer var underbart att se och fick mig verkligen att bli inspirerad! Större eldsjälar till lag- och föreningsledare har jag inte skådat. Sen läggs det till att föreningen var ideell."

Denna resa gav inte bara en inblick i skotsk fotboll och inspiration till kommande underverk i de egna föreningarna härhemma utan resulterade även i en hel del nätverkandet mellan oss som åkte med.

Ett speciell tack vill vi sända till Danny Bisland på Skotska Fotbollförbundet som gjort ett suveränt arbete med program och transporter på plats i Glasgow.

Denna resa gav mersmak!

Läs mer om resan här: