Flitig framtidsdebatt i representantskapet

Ingen tveksamhet kom fram, däremot en stor diskussionsvilja. Inte så underligt att man två gånger fick ta till voteringar vid Stockholms Fotbollförbunds representantskap. Totalt var 52 föreningar på plats i sammanträdeslokalen i Medborgarplatsen. Den största frågan handlade om nedläggning av S:t Eriks-Cupen slutspel.

I beaktande av att Representantskapet har så stor betydelse för distriktets framtidssatsningar så var diskussionsviljan uppskattad. Två gånger krävdes det votering innan man kunde gå vidare till kvällsmötets nästa punkt. Man kan ju säga att det här var fotbollsdagen då vårt blågula landslag deppade efter VM-kvalförlusten mot Portugal, men det var också veckodagen då optimismens åsikter ventilerades under Stockholmsfotbollens representantskap.

AIK, Djurgården och Hammarby hade gått samman i hela fem motioner, från hur 9-mannafotbollen ska fungera 2014 fram till förslaget att lägga ned slutspelet i S:t Eriks-Cupen.

- Vi hoppas på en dialog både här i representantskapet samt i framtiden. Vad vi måste skapa är en tävlingsverksamhet i sunda former för ungdomsfotbollen, sade AIK:s Leif Karlsson.

Stockholms storklubbar upplever att 9-mannafotbollen inte fått det genomslag som de hoppats på – till stor del därför att matcherna genomförs med förhållandevis för stora mål, och med fel förhållande mellan längd och bredd på planerna.

Från olika klubbrepresentanter framfördes åsikter om att det ofta hänt att 9-mannaplanerna blivit för korta och för breda– så får det inte vara.

Den mest debatterade frågan handlade om storklubbarnas motion om nedläggning av "Sanktans" slutspel. Syftet är att skapa en längre säsong för samtliga föreningar, och dessutom få fram en sundare tävlingsmiljö för de unga spelarna.

Förbundets styrelse anser att andemeningen är bra, men vill gärna få in fler synpunkter under kommande år. Vid votering sade representantskapet nej till förbundsstyrelsens förslag vilket innebär att slutspelet tas bort redan 2014.

En annan fråga som kom upp var det föreningscertifikat som står som grund för spel i "Sanktan". Här handlar det om: 1) Fotbollens Spela, Lek och Lär. 2) Stockholmsfotbollens "Spel och startgaranti". 3) Nolltolerans. 4) Föreningen förbinder sig att inte värva till och med 14 års ålder.

Ämnet kom upp, och det påtalades att styrelseledamoten Krister Lindgren nyligen behandlat denna punkt i en skrivelse på förbundets hemsida.

Den sista motionen som behandlades kom från Boo FF, klubben som har ett brett samarbete med flera klubbar – bl.a. Hammarby – och som vill ha fri representation i herrarnas reservlagsserier. Förbundsstyrelsen yrkade bifall på motionen med den begränsningen att den endast ska omfatta reservlagsserier på nivå 1.

En lång fotbollskväll innebar också en genomgång av tävlingsreglerna samt serieindelningen i div 4-6 herrar och div 3-4 damer för kommande år.

Stockholms idrottsnämnd har nyligen haft höstsammanträde, och där beslutat om konstgräs på ett tiotal ställen, mot detta ställs då representantskapets sammanfattning om en fruktansvärd planbrist i Stockholmsdistriktet. Klara förhoppningar finns för 9-mannafotbollen, men då kan träningstider försvinna för klubbarnas andra lag.

Som synes finns mycket att göra. Representantskapets diskussionslust underströk att vi fotbollsvänner aldrig slår oss till ro.

LEIF EKSTIG