Makalös säsong, säger en del lag

En del lag drar till sig fotoblixtarnas sken efter en enastående säsong. Andra skakar på huvudet och kan inte förstå att framgångarna aldrig kom. Klang och jubel blir det i den här artikeln. Vad sägs om exempelvis om att tjejerna i Kallhäll hade 94-10 i målskillnad och inte en tappad poäng…

Kallhäll övertygade i samtliga 16 seriematcher i div 3 A. Allt motstånd krossades. Tränaren Lennart Karlsson kunde efter detta i lokaltidningen Mitt i säga att man bara spelade för att ha kul. Och de som gick till Kallhäll, enbart för att ha kul, var rutinerade och etablerade spelare av högre rang.

Mycket boll på träningarna, allt skulle vara kul, kul, och så utvecklade sig också matcherna. Avancemanget blev av historiskt slag – aldrig tidigare har Kallhäll spelat så högt som i division 2.

I våras skrev denne redaktör en artikel om FC Stockholm Internazionale som då i genomsnitt gjorde 4,6 mål per match och såg optimistiskt på premiäråret i femman. Nu har FC Stockholm på nytt blivit seriesegrare. I sista fighten besegrades Bollmora BoIS med 7-0, liktydligt med att FC Stockholm har en svit på 53 matcher utan förlust. Målsnittet är på 4,8 mål.

Simon Brännström i klubben har uppenbarligen ett matematiskt sinne, ty när han hör av sig efter säsongen så påminns vi om att Malmö FF åren 1949-51 spelade 49 raka matcher utan förlust – ett rekord som skåningarna länge fick behålla.

Men rekord är ju till för att slås och 1994-1996 spelade Jämshögs IF hela 50 matcher utan förlust – en framgångsperiod som verkade oslagbar.

För FC Stockholm Internazionale började morgonljuset den 21 maj 2011 när FC Ballstars besegrades med 8-0. Därefter har man staplat förlustfria matcher på varandra. Hela 53 stycken.

- Förhoppningsvis går det lika bra i fyran år 2014, säger Simon Brännström. Tänk om vi kan bevara denna framgångssvit.

I årets seriespel hade FC Stockholm Internazionale 71 plusmål – imponerande men det finns faktiskt ett lag som är än värre. I damernas div 4 B har serievinnaren Stuvsta IF 88 plusmål. Som om det inte räcker med detta gick ju Stuvstas tjejer även till final i Victoria Cup.

En annan damelva som klarade sig utan förlust i serien var Nacka Allstars. 65 plusmål blev det liktydligt med serieseger i div. 3 B. Dock vann laget inte seriens publikliga, men vänta bara…

Ett annat lag ovanför Hammarby sjöstad är Järla IF FK. Det här laget gick inte förlustfritt genom herrarnas division 4 Mellersta, men serieseger blev det. Säsongen avslutades med en 5-1-seger, och den som kanske kommer att minnas den avslutningen bäst är Peter Gontran.

Varför? Jo, för att han egentligen är målvakt, men i statistiken införd som tvåmålsskytt i sista seriematchen. Nästa år fyller Järla IF FK 100 år som förening, och man gör det som nyuppflyttad till division tre. Frågan är om lagets målvakt tänker bli målskytt även i den serien.

LEIF EKSTIG