IFK Täby FK storspelade i Victoria Cup-finalen – “Och nästa år byter vi klubbfärg”

IFK Täby FK besegrade Stuvsta IF med 4-2 när finalen i Victoria Cup avgjordes på ett kylslaget Stuvsta IP på onsdagskvällen.

IFK Täby FK nöjer sig inte med att vara ett topplag i ettan, nu är man också etta. Det vill säga etta i Victoria Cup efter finalseger med 4-2 över Stuvsta IF.

IFK Täby FK blev den 35:e segrare i denna stora distriktstävling, som sett Hammarby i vinnarposition hela 13 gånger. Man mötte ett söderlag, det vill säga ett Stuvsta IF som haft ett framgångsrikt fotbollsår i division 4 och som säkrade seriesegern i god tid.

Klart att ett lag som inför Victoria Cup-finalen generalrepeterat med en 9-0-triumf kände optimistiska vibrationer inför den publikfyllda cupfinalen. Eftersom tre divisioner skiljde lagen inledde Stuvsta med tre handicapstraffar.

Det blev raskt nätrassel sedan Åsa Frögeli måttat in sig, och sak samma efter Ida-Linn Mats precisionsstraff i krysset. Men däremellan räddade Täbys målvakt Sara Passad.

När sedan själva matchen kom igång på Stuvsta IP så skapade gästerna tre goda avslutningslägen inom tio minuter.

Mer skulle det bli – glada målkramar också. Innan paus hade Sofia Ek och Therese Persson flyttat upp IFK Täby FK till oavgjord nivå. Stuvstas försvar hade svårt när Therese med sin goda teknik kom farande i snabba djupledslöpningar.

Frågan var om IFK Täby FK hade råd att missa ett härligt friläge precis före paus. Jodå, det hade man, men det dröjde ända till 85:e minuten innan Rebecca Rolin fick på en riktig rökare. Och två minuter senare rundade Mimmi Engberg Rebecca Duvemyr i Stuvstas mål och rullade in segerresultatet 4-2 i öppet mål.

Stuvsta försökte länge spela sig ur de trånga situationerna, men det var stressigt. Lyckligtvis hade hemmalaget en målvakt med både mjukhet, spänst och rutin. Rebecca hade rutin både från division 2 och 1 och i Victoria Cup-finalen stoppade hon så många motståndarattacker att hemmafansen undrade om inte förlustnollan skulle bestå. De statistikintresserade fick fram att Rebecca hade nästan 40 ingripanden – sista utposten var en klippa.

I fyran hade södertjejerna 17 raka segrar och en enastående målskillnad. Tränaren Stefan Duvstedt hade all anledning att vara stolt över sina spelare i en final som hade över 200 åskådare. Kanske publikrekord på Stuvsta IP, som någon funderade.

I Stuvsta fick Linda Pimmeshofer pris som bästa spelare, i IFK Täby FK gick denna utmärkelse till Petra Sundqvist.

Tänk vilket fantastiskt fotbollsår som Täbys tjejer haft. Redan vid årsskiftet kvalificerade sig laget till finalspelet den 5 januari i Stadium Futsal Cup. I Eriksdalshallens klassiska inomhusarena gick man till kvartsfinal, men där blev det 0-2 mot Älta IF.

Vinteroptimism blev sommarglädje och under senhösten cuptriumf. Tränaren Stefan LeMoine var jublande glad vid prisutdelningen:

– Vi mötte ett bra lag, jag är stolt över att vi vann. Vi löpte bra i djupled och spelade runt effektivt på fria ytor. Skapade på så sätt många målchanser, men hade lite okontrollerade avslutningar.

– Men det här är ett lag med bra blandning av spelstilar, medelåldern ligger kring 20 år.

IFK Täby FK satsar vidare. Men Stefan LeMoine påpekar att nästa år får de fotbollsintresserade se Täby i nya klubbfärger. Varför?

– Jo, vi har ju beslutat om en storsatsning i Täby. Då har Täby IS (i blått) och IFK Täby (i svart) gått ihop i Täby Fotbollsklubb, och de nya klubbtröjorna blir blåsvarta.

Det här blir en sammanslagning som enligt hemsidan kommer att ha 2400 spelare och ledare som bär på det nya klubbmärket.

Matchfakta:
Stuvsta IF - IFK Täby FK 2-4
(2-2)
Målskyttar Stuvsta IF: Åsa Frögeli och Ida-Linn Mats handicap-straffar.
Målskyttar IFK Täby FK: Rebecca Rolin, Sofia Ek, Mimmi Engberg och Therese Persson.

LEIF EKSTIG