Målrik final när Djurgården blev mästare

Fotbollen är gränslös på många sätt. Tag bara det faktum att Djurgården gästade Älvsjö IP i JDM-finalen pojkar mot just Älvsjö AIK.

Bortalaget, som i denna final var hemmalag, trivdes bra – kanske inte så underligt att Djurgården erövrade mästartiteln. 3-2 till DIF i en händelserik final.

Tidsmässigt handlar det från den här helgen om vintertid, men solen svepte in Älvsjö idrottsplats i sitt varma sken, och temperaturen var sommarlik.

Under de första tio minuterna fick Djurgårdens målvakt Fredrik Andersson bjuda på ett flertal fina ingripanden, men sedan tog det tillfälliga hemmalaget hand om taktpinnen. Snabba DIF-fötter förflyttade sig över konstgräsets gröna matta med blixtrande fart. Och den som tidigt kom att styra Djurgårdens offensiv var Carl Johan Ågren.

Det här var en bolltrygg spelare i en svängig JDM-final. Strax före paus tog också Djurgården ledningen. Efter hörna satte Brwa Pishdari nätet i dallring.

Självfallet snackade Älvsjös ledning i pausen om offensiv satsning. Redan efter fem minuters spel i andra halvlek stod det också 1-1. Målskytt Fredrik Andersson.

Djurgårdens tränare Anders Bengtsson såg bekymrad ut. Inte nog med att hans lag tappat sin ledning, det här var också hans sista match i Djurgården, runt hörnet väntar ju en tjänst som riksinstruktör i Svenska Fotbollförbundet.

Djurgårdens offensiva inriktning gav i 61:a minuten ett 2-1-mål av Marijan Cosic. En knapp kvart senare gav en snabb DIF-kontring ett 3-1-mål. Insparkat av Alex Bergendahl Kärki. Men än hade inte Älvsjö AIK gett upp – södergrabbarna visste ju att de tidigare på säsongen i U19-allsvenskan slagit sina motståndare med 2-0, samt spelat 2-2.

Här handlade det inte om någon uppgivenhet, här handlade det inte om stela ben och okontrollerad boll. Nej, Älvsjö reducerade i 86:e minuten till 3-2 genom Josef Fahmy. Älvsjö avslutade sedan med dubbelhörna.

- Vi skapade mycket, kommenterade glatt DIF-tränaren Anders Bengtsson efter slutsignalen. Även i serien har vi gjort många mål, över 70 "baljor".

Anders Bengtsson sträckte glatt upp händerna i luften – 2013 års DIF-juniorer var lika framgångsrika som talangerna i slutet på 80-talet. Ja, DIF spelade även hem JDM 1991 och 1992.

DIF-profiler i 2013 års JDM-final var Jakob Glasberg, Frej Ersa Engberg, Carl Johan Ågren, Christian Rubio Sivodedov, och Marijan Cosic.

En sevärd JDM-final var det. Älvsjö kom i underläge, Älvsjö var på väg att komma ikapp. Laget avslutade med en dubbelhörna, men några vilsekomna tårar behövde djurgårdarna aldrig släppa fram. Djurgården var bra, Djurgården blev mästare.

LEIF EKSTIG