Vilken drömsäsong för Nacka FF - storspel i Stockholm Cup-finalen

Han rätade på sig för att ta ett lugnande andetag – slutsignalen hade gått och förkunnat att Nacka FF vunnit Stockholm Cup. Tränaren Patrik Gerrbrand var ombytt och klar för inhopp, men 4-0 mot Enskede klargjorde att någon allsvensk erfarenhet inte behövdes. Nacka FF spelade hem den 37:e cupfinalen.

Det här var gänget som ledde division 3 så överlägset att förlustnollan var intakt, det här var gänget som mot Enskede IK klargjorde att spelförmågan håller div. 2-kvalitet. Inte en enda förlust i seriespelet, nu kryddades drömsäsongen även med triumf i Stockholm Cup.

- Jag var ombytt och beredd på inhopp, förklarade tränaren Patrik Gerrbrand. Men som de här grabbarna lirade behövde jag ju aldrig fundera på om min halvt skadade vad skulle behöva ansträngas.

Patrik Gerrbrands första år som huvudtränare är en enda lång drömsvit. Året hade börjat chockartat i och med att Tom Åhlund i januari bestämde sig för att hoppa av. Klubbledningen undrade då om spelaren och assisterande tränaren Patrik Gerrbrand – som kom till klubben förra säsongen – kunde tänka sig att ta över. 32-åringen, som bakom sig hade fotboll i Norge, England och Hammarby, sade ja.

Någon egentlig tränarutbildning har han inte hunnit med, men eftersom laget var obesegrat i trean efter 18 omgångar så ramlade ordet drömsäsong fram.

I cupfinalen startade Nacka FF med den handicapstraff som klargjorde nivåskillnaden seriemässigt. Efter Viktor Weidlitz precisionsspark kunde domaren Niclas Ivarsson blåsa igång själva matchen. En match som Nacka snabbt tog kommandot i – mycket tack vare det bollkunnande och optimism som uppvisades av Yanko Marrah.

Inte lätt för Enskede att avläsa motståndarnas spelstruktur när Marrah med sin teknik bjöd på oväntade offensiva framstötar. Visst hade Enskedes Haris Laitinen några hårda, välplacerade skott, men efter en halvtimme hade Nackas ledning ökat till 2-0.

Lagen möttes faktiskt redan den 10 februari i en träningsmatch som på Stadshagen slutade 2-2. När hösten kom och det handlade om cupfinal beklagade Enskedes ledning sin skadelista. Enskedes bollinnehav ökade markant under andra halvleks inledning, och till slut hade man en boll på mållinjen. Men närmare än så kom aldrig det svartröda laget, som faktiskt även i fjol föll i cupfinalen.

Även finalen mot Aspudden-Tellus gick på Kristinebergs IP. 2-4 den gången, och 0-4 på årets härligt jämna, fina och lätt fuktiga naturgräs.

Några minuter före slutsignal hade Enskede en sista chans att spräcka nollan, men än en gång uppvisade Nackas målvakt Adrian Engdahl bestämdhet och precision i sin utrusning.

- Vilka lirare, berömde tränare Gerrbrand. Här fanns både aggressivitet och disciplin. Dessutom kunde vi byta mönster i våra attacker och ta oss fram på oväntat sätt.

Patrick Gerrbrand ser stor potential i laget. Inte så underligt att klubbens ordförande Thomas Bodström vid prisutdelningen tog fram telefonkameran och krävde lagfoto. Vilka tjut, vilket segerjubel som än en gång framkallades på Kristinebergs IP.

Läs direktrapporteringen från finalen i Stockholm Cup

LEIF EKSTIG