Bli en energismart förening som Gröndals IK

Gröndals IK blev den första Stockholmsföreningen att få bidrag ur Svenska FF:s och E:ON:s energifond. Föreningen får 15 000 kr för att byta armaturer i klubbens lokaler.

Höstkylan har börjat göra sig påmind, vantar och mössor har plockats fram från sommarförvaringen för att användas vid höstens mörka och kalla träningskvällar för att hålla värmen.

Det är inte bara ute på planen som det behövs värme och ljus, även i föreningens lokaler. Då kommer inte värmen från mössor, vantar och snabba löpningar som är gratis, utan oftast från något elbolag som tar bra betalt.

Många av våra kanslier och sanitetslokaler är byggda för mer än tre decennier sedan. Det sitter samma armaturer, radiatorerna är inte bytta, tätningslister sitter kvar sedan huset byggdes och så vidare. Det finns många faktorer som gör att elkostnaderna i många fall är väldigt höga.

Gröndals IK var den första klubben i Stockholm som nappade på erbjudandet och fick ansökan godkänd från Svenska FF och E:ON. Göran Thörnlund som är ordförande fick ett e-brev från Stockholms FF med information om fonden och såg direkt möjligheten för föreningen att spara pengar.

– Vi har pratat tidigare om att byta våra armaturer som är från 60-talet, berättar Göran.

Göran jobbar på ett yrkesgymnasium och såg chansen för eleverna att få ett bra praktikjobb. Så nu under hösten är det meningen att arbetet ska sättas igång.

Föreningen som hyr lokalen av Stockholms stad räknar med att spara 8 000 kr per år på bytet. Materialet kostar cirka 25 000 kr och eftersom bidraget var på 15 000 kr kommer det redan andra eller tredje året, beroende på arbetskostnad, att sparas pengar som kommer gå rakt in i verksamheten.

Det är en vinna - vinna situation. Klubben kan sänka sina kostnader samtidigt som man sparar på vår miljö.

– Det var en väldigt lätt ansökan att fylla i och man kan ju inte få mer än ett nej, avslutar Göran.

Precis så är det. En lätt ansökan att fylla i, föreningen har ofta personer som kan utföra jobbet, klubben spar pengar och vi gör vår miljö en tjänst. Det är svårt att motivera varför man inte ska göra en ansökan.

Gå in på Energifonden för att läsa mer och för att göra en ansökan. Oktober 2013 kan vara den sista månaden att söka bidrag.

Mer information om energirådgivning finns på följande länkar:
E:ON:s hemsida
KlimatSmart förening från SISU idrottsutbildarna och RF

Ps. Nu har även Tullinge TP fått en ansökan beviljad. Dom ska sätta in en luftvärmepump och får 15 000 kr i bidrag. Ds.