AIK bjöd på full offensiv i JDM-finalen

Oväntade saker kan hända i fotboll, exempelvis som att den varma hösten blev så iskall, när JDM-finalen för flickor skulle spelas, att handskarna måste plockas fram. AIK-tjejerna utplånade emellertid vinterkänslan snabbt och vann med 3-0.

JDM flick AIK
Foto: Anders H

Det var sjätte gången på 2000-talet som AIK:s tjejer blev distriktsmästare. Imponerande.

Själv gick denne reporter upp för en trätrappa till husets övervåning på Hässelby IP, kanske bättre att sitta inne för den som inte hunnit få fram någon vinterjacka. Men runt fotbollsplanen var det gott om åskådare, ett drygt 100-tal åskådare levererade sina hejarrop till hemmalaget Hässelby SK:s finaltjejer. Bra stöd, bra stämning.

Men när matchen kom igång var det AIK som snabbt tog tag i taktpinnen och med precision skapade tung offensiv. Solnalaget skapade tryck, och denna offensiv mynnade i sin tur ut i en hörna som Madeleine Rohr nickade in i 13:e minuten.

Målsignalen och optimismens jubel var av ett sådant slag att träningsaktiviteten kom av sig på grusplanen bakom klubbhuset. Där tränade andra ungdomar, säkerligen sådana optimister att de bar på en framtidsdröm om att också kunna ta sig till någon cupfinal. Och det är där på denna grusplan som Hässelby SK nu jobbar för att få till konstgräs.

Men ute på stora matcharenans naturgräs hade hemmatjejerna det tufft. Hässelby SK fick inte den start man hoppats på. Målvakten Elin Danielssons säkra ingripanden var emellertid lika spänstiga som bestämt utförda.

Ett flertal snabba framryckningar bjöd AIK:s Nathalie Perswalld på, men Hässelby hade en burväktare som var beredd på det mesta. Hemmalaget kom igen och innan pausvilan hade man flyttat upp spelet. Inledningsvis frodades optimismen i andra halvlek både hos publik och hemmaspelare, men allt tog slut när Madicken Stigberg gjorde 2-0.

Kanske blev AIK-tjejerna lite för bekväma efter detta, verklighetsbilden bjöd i alla fall på ett bra, passningssäkert hemmaspel. Hässelby ville fortfarande mycket, dock ökade Loreta Kullashi till 3-0 i den 86:e minuten.

Även om det var en mörk och kall höstkväll på Hässelby idrottsplats så hade optimismens framtidsfotboll uppvisats. Hässelbys tjejer hade besegrat IFK Täby med 3-1, Stuvsta IF med 4-1 och Karlbergs BK med 8-0. Det blev en JDM-final, men prisutdelaren Mikael Hagmans förstapris utdelades till AIK.

Foto: Anders H

Talanger som Britta Elsert Gynning och Eldina Ahmic har ju redan fått visa upp sig i "Gnagets" A-trupp. Här finns ett flertal talanger som framledes kommer att njuta av fotbollen.


Foto: Anders H

Tränaren Robert Svanström kunde sammanfatta finalen så här:

- Många gjorde väldigt bra ifrån sig. Fast vi blev förstås lite bekväma i andra halvlek.

LEIF EKSTIG