Nu är EM:s organisationschef nyfiken på Stockholm Cup

Den som är intresserad av Stockholmsfotbollen har mycket att fundera kring, från spännande utmaningar till uppnådda målsättningar.

Fråga Göran Havik – han kan i tankarna hoppa från hur det var att starta en egen förening, till succén med dam-EM och hastiga funderingar kring årets final i Stockholm Cup.

Det som nu under augusti månad upptar hans arbetstid är efterarbetet med dam-EM. Den noggranne EM-generalen har nu koncentration på turistekonomisk utvärdering, kommunernas reaktioner på allt som hände under damfotbollens publika succé samt mycket annat.

Ytterligare ett bevis på det explosiva intresset för damfotboll fick Göran Havik när han nyligen tog sig till Tyresövallen för att se Tyresö FF mot LDB Malmö. Det här var den allsvenska toppmatchen som drog närmare 3000 åskådare, och som dessutom direktsändes i tv.

- Det gäller att ta vara på möjligheterna, tyckte han redan som 14-åring. Vintern 1970 bildade Göran med sin kompis Thomas Wrangö en ny idrottsförening i Sätra. Örnens FF blev namnet, och raskt fick man ihop medlemmar till två pojklag.

Det fanns ingen oro i blicken för denne tonåring, och det fanns ingen oro i blicken när han tagit sig vidare till tränarjobbet. Kanske inte direkt vad han prioriterade, eftersom han blivit anställd som sportjournalist på Svenska Dagbladet. Men visst skulle väl tiden räcka till för att träna div 7-laget Rönninge SK.

Vad hände? Jo, Rönninge SK gjorde succé i Stockholm Cup och slog ut storlag efter storlag. Efter kvartsfinalseger mot division 1-laget Vasalund (med Mats Werner som den verklige kändisen), samt semifinaltriumf mot division 2-laget Essinge IK hade Göran Havik styrt sitt RSK till final på Söderstadion.

Mot Hammarby.

- Mitt personligen roligaste fotbollsminne, säger Havik. Helt otroligt att ett gäng från Stockholmsfotbollens träskmarker kunde slå sig fram mot ett publiklag som "Bajen".

- Helt plötsligt sprang vi ut för att möta elitspelare som Billy Ohlsson, Putte Ramberg, Micke Andersson, Klasse Johansson, Peter Gerhardsson och många fler.

Göran Haviks Rönninge hade sex handicapstraffar, och satte fem. I paus stod det 5-5, sedan fick Söderstadions besökare (över 3000) uppleva 10-5-vinst för "Bajen".

Nu skriver vi 2013, men samtalet har av någon anledning lika lätt att nu som då glida in på Stockholm Cup. Havik undrar om det inte börjar bli dags för 2013 års final, och förvisso är det så. Finalduellen står mellan Nacka FF, överlägsen serieledare i div. 3 S:a Svealand, och topplaget i Svealands-tvåan, nämligen Enskede IK.

- Stockholm Cup är stort för mig, säger Havik efter sin snabba minnesresa bakåt.

Den kommande tiden handlar om ordentlig utvärdering av sommarsuccén dam-EM. Mannen som har titeln "Organisationschef för UEFA dam-EM 2013" har mycket att göra. Semestern får vänta.

LEIF EKSTIG