Många åsikter under Representantskapets extramöte

Nya utmaningar. Nya mål. Det är så Stockholmsfotbollen ska bli bättre. Det var därför förbundet hade kallat till ett extra Representantskap. Och beslut togs om en rak seriepyramid för damfotbollen samt ny serieindelning för herrarnas reservlag.

Ett 30-tal föreningar fanns på plats, och diskussionsviljan var påtaglig. Förbundet har ju bett om råd och åsikter tidigare, några kanske skulle ha kommit fram tidigare, men nya tankar och gjorda justeringar ska förhoppningsvis föra distriktsfotbollen framåt.

Ett tilläggsförslag blev exempelvis att div 1-lagens B-lag ska matchas i så bra serier som möjligt. Och i reservlagsserierna gäller att klubbarna får bra matcher för sina unga, utvecklingsbara spelare.

Klubbar som har extra hög kvalité på sina reservlag vädrade sina åsikter, liksom föreningar med ovanligt många lag under sin A-lagsnivå. En föreningsledare underströk att "nya förslag är en sak, men ytterst är det en fråga om moral och prestige, och det här är någonting som kan ifrågasättas ända ned i S:t Eriks-Cupen. "

För damfotbollens del påpekades redan på 90-talet att reservlagsfotbollen inte fungerade med för få matcher och ojämnt motstånd. I vissa matcher kom hela A-lag och i vissa rena flicklag. Eftersom motståndet inte var konsekvent lämnades w.o.

Nu togs vid detta extra Representantskap beslut om att införa en rak seriepyramid för damer från division 2 till lägsta division. Samt att tillåta två lag per förening. Stockholm följer därmed den trend som flera Svealandsdistrikt redan har. Fler matcher mot jämnare motstånd kommer att leda till höjd kvalité på seriespelet.

Karlbergs BK framförde sin åsikt om att föreningar på lägsta serienivå inom damfotbollen skulle kunna få ha både A- och B-lag på samma serienivå. Förbundsstyrelsen tog till sig denna tanke.

Timmarna gick denna varma sommarkväll, då Hammarby Veteranerna tidigare fyllt Mosebacke med musiksommarfest samt Medborgarplatsens torg gungat rytmiskt i spontandansens glädje. Innanför Medborgarhusets tegelväggar handlade det om bredd- och ungdomsfotbollens framtid och utveckling.

Förbundsstyrelsens första förslag att diskutera, och fatta beslut om, var rak seriepyramid inom damfotbollen från division 2 och nedåt. Förslag numro två handlade om en ny serieindelning för herrarnas reservlag – med införande redan 2014.

Representantskapet sade ja. Stockholmsfotbollen kan ladda för nya tider, och utvecklad fotboll.

Det här var också kvällen då tid hade avsatts för tankar och idéer om hur barn- och ungdomsfotbollen ska förbättras. Informationen om projektet "En elva med 08:or" var grundlig. Just nu handlar det om ett projekt på pojksidan för att Stockholm ska få fram fler landslagsspelare, men en dam- och flicksatsning kommer också.

- Var med i utvecklingsprocessen, lämna åsikter, kom till vårt stora möte den 5 september, underströk föredragshållaren Johan Werner.

Stockholmsfotbollen vecklar ut sig. I längd, storlek och med nödvändiga framtidstankar.

LEIF EKSTIG