Stockholms Fotbollförbunds hedersordförande Sune Reinhold har lämnat oss

Många minnesvärda år med Sune Reinhold

Fotbollen mitt öde, skrev AIK-legendaren och landslagsbossen Putte Kock i mitten på 50-talet. Fotbollen mitt öde, konstaterade en annan AIK:are många år senare. Och precis som Putte Kock hamnade Sune Reinhold i fotbollens ordförandestol. Putte Kock som landslagsbas, Sune som ordförande i Stockholms Fotbollförbund.

Men sommaren 2013 tog livet slut. Viljan att vara med fanns där, men det räckte inte. I tidningsvärlden fanns artiklar om att var tredje stockholmare kommer att insjukna i cancer, alla drabbas på ett och annat sätt, och det var så Sune Reinholds liv tog slut.

Som ordförande i Stockholms Fotbollsförbund tackade han 2011 för tio minnesvärda år i Stockholmsfotbollen – detta efter fyra inspirerande år som vice ordförande och sex som ordförande.

– Statuterna säger att åldersgränsen för ordförandeskapet går vid pensionärsnivå, därför tackar jag nu för mig, sade Sune när det drog ihop sig till årsmöte.

Under sin tid som ordförande fick han vara med om ett härligt jubileumsår när förbundet 2007 fyllde 90 år. Nu har planeringen för en 100-årig tillvaro påbörjats, men den får Sune uppleva med ett rofyllt leende uppifrån sin himmel.

Under sin tid som i Stockholms Fotbollförbund fick han uppleva ett samhälle med växande stress – det var en utveckling som fick Sune att poängtera hur fotbollen kunde bjuda på en lugnande trivselkänsla i familjelivet. Han pratade om att möjligheter för spontana aktiviteter under lektionsrasterna var viktiga i dagens moderna samhälle. Betydelsen av så kallade Kulan-anläggningar i skolornas närhet måste understrykas hos politikerna.

Under sin tid i StFF fick Sune uppleva när S:t Eriks-Cupen sprängde 4000-nivån. Han tyckte att det alltid var lika spännande och glädjande att ta sig till "Sanktans" finalspel på Skytteholm.

Under sin sista tid som ordförande följde en orolig tid. Han drabbades av cancer och fick genomgå en tuff operation. När undertecknad träffade den förre stadsdirektören i Solna var hoppet påtagligt om att han kunde ana och tro på en plats i solen. Rösten fylldes av entusiasmen, och han kunde gärna tänka sig att göra insatser i förbundets Anläggningskommitté.

Vi stod där, utanför den nationalarena som nu är riven. Klart att AIK skulle vinna, klart att AIK i framtiden skulle satsa på nya mästartitlar. Sune bjöd på ett stillsamt leende, han hade varit med om mycket på senare tid, både fysiskt personligt och kring Friends Arena, men viljan att vara med fanns där.

Fotbollen kommer att fortsätta med sina familjefester. Våra blågula landslag laddar för internationella mästerskap, Stockholmsfotbollen för sina lokala serier. Men det blir idrottsliga upplevelser utan Sune Reinhold.

LEIF EKSTIG