Stockholms distriktslag oslagbara - i sommarheta cupfinaler

Tålamod, talang och bollkänsla var tre viktiga egenskaper när Stockholms distriktslag var i final såväl på kill- som tjejsidan. Den här offensiva attityden mynnade ut i 6-2-seger för Stockholm i Cup Kommunal och 4-1-triumf i Cup Byggnads.

Det här är traditionella cupturneringar för landets fotbollsdistrikt. På flicksidan vann Stockholm den allra första finalen i Cup Kommunal 1982. På killsidan vann Stockholm den första finalen i Cup Byggnads, då var året 1975.

I årets sommarhetta möttes Stockholm och Västerbotten i båda dessa klassiska distriktsturneringar. Och Solna var inte bara tummelplatsen för finalen i dam-EM, där fylldes även huvudläktaren på Skytteholms A-plan.

Fast det var ju klart att den intensiva värmen fick publiken att undvika de solskensheta stolarna längst ned. Skönare att sitta i skugga.

Västerbottens flickor var regerande mästare, men det här var uppenbarligen inte deras helg. Först blev flyget från Umeå inställt, och ersatt av en busstur på nio timmar. Sedan ådrog sig västerbottningarna en straffspark redan efter 14 minuter.

- Kom igen nu, skrek lagledningen, men även om laget tog igen ett 0-1-underläge och åstadkom en kvittering, så blev det inte mycket mer än så.

Till slut hade Stockholm vunnit med 6-2. Och eftersom Emma Jansson hade nätat fyra gånger, så var det inte svårt att nominera Stockholms bästa lirare den här finaldagen. Motsvarande utmaning till Västerbottens silverlag gick till Alicia Larson-Wahlberg.

Många talanger hann visa gnistrande stjärnglans kring sitt agerande, något som gladde ungdomsfotbollens förbundskaptener "Cancan" Olsson och Yvonne Ekroth. Stockholm hade två flickor med i det flicklandslag som kom tvåa i F17-EM, och Julia Ekholm och Ellen Gibson utmärkte sig även på Skytteholms konstgräs.

Stockholms distriktslag F96

6-2-resultatet betydde att Stockholm tog sin sjunde seger i Cup Kommunal, frågan var om killarna skulle vara lika effektiva under finalspelet i Cup Byggnads. Jodå, 4-1 över Västerbotten betydde att huvudstadens talanger skrev in sig i historieboken för sjunde gången.

Djurgårdaren Marijan Cosic hade haft förmånen att få göra glad målgest tidigare i turneringen, nu slog han till redan efter fyra minuter. Kul, jättekul, tyckte Marijan som var tvåmålsskytt efter åtta minuter.

Spelarutvecklaren "Bigge" Jacobsson såg nöjd ut. Det här var laget som hade tagit sig till final utan poängförlust, det här var talangerna som ger Stockholmsfotbollen hopp. Förhoppningsvis ska storklubbarna våga satsa på egna begåvningar.

Trots Västerbottens 1-2-underläge i paus fanns förhoppningar om en finalförändring. I detta norrlandslag fanns 13 spelare från Umeå FC, som är ett topplag i U 17 Allsvenskan norra. Tung anfallsfotboll producerades, men det tog slut när försvararen Jonatan Viberg blev utvisad i 59:e minuten.

Båda lagen hade öst in mål under de matcher som förde till final på Skytteholms IP. Optimismens strategi var uppdragen i båda omklädningsrummen, men det var Stockholm som aldrig släppte ifrån sig taktpinnen.

Utnämningen till Stockholms bästa lirare gick till Anton Salétros. Västerbottens bästa spelare var Axel Fällman.Stockholms distriktslag P96

Läs live-rapporteringen från Cup Kommunalfinalen Läs live-rapporteringen från Cup Byggnadsfinalen

LEIF EKSTIG