Ordförande har ordet

Fantastiska fotbollsupplevelser denna EM-sommar

Landslaget och Pia Sundhage har bjudit oss på fantastiska fotbollsupplevelser denna EM-sommar. Laget förtjänade att nå finalen på Friends på söndag, tycker jag. Men nu blev det inte så. Tyskorna vann den jämna semifinalen.

Sverige har idag ett mycket bra landslag med många lysande fotbollsspelare, både erfarna och ur den yngre generationen. De flesta landslagsspelarna spelar till vardags i Damallsvenskan (och många av de andra EM-lagens stjärnor spelar också där!).

Det finns ett direkt samband mellan kvalitén på Damallsvenskan och möjligheten att få fram riktigt bra landslagsspelare. Just nu, när så många hyllar damfotbollen och landslaget, är det viktigt att lyfta fram behovet av att satsa på damelitlagen också i Stockholm.

Stockholms stad utmärker sig genom att ge mycket sämre förutsättningar för damernas elitfotboll jämfört med herrarnas när det gäller t ex tillgången till bra och ändamålsenliga arenor. Tyresö kommun har rustat upp Tyresövallen för att klara damallsvenskans krav, Solna stad har investerat i Skytteholms IP så att det idag är en bra arena för AIK. Men Stockholms stad har valt att år efter år nedprioritera sina damelitlag Djurgården och Hammarby. Mycket riktigt så spelar inget av lagen längre i högsta serien. Stockholm har investerat i en fantastiskt bra arena för herrelitfotboll, man har satsat flera miljoner på bra träningsanläggningar för både Djurgårdens och Hammarbys herrlag och man planerar stora investeringar på Grimsta för BP:s herrar. Men ingenting för damelitlagen. Det är bedrövligt.

Stockholms ointresse för damelitfotboll har manifesterats under detta EM genom att huvudstaden valt att inte vara värdstad. Lysande europeisk fotboll har spelats inför rekordpublik i Göteborg, Växjö, Halmstad, Linköping, Norrköping och Kalmar. Men inte i Stockholm. Nya Tele2 arena hade väl annars passat utmärkt för EM! Stockholmarna har gått miste om den folkfest som matcherna och alla aktiviteter i FanZone varit i t ex Göteborg. Tack vare Solnas engagemang finns en bra FanZone i Solna och vi kommer att kunna njuta av finalen på söndag på ett utsålt Friends arena.

Det fantastiska landslag vi har idag, som välförtjänt har hyllats av publik och media, har inte en enda spelare som är fostrad i stockholmsfotbollen. Det är en varningssignal som klubbarna och vi i Stockholms FF måste ta på allvar. Men det borde också fungera som en uppmaning till de styrande i Stockholm. Investera i elitdamfotbollen i huvudstaden!

Ylva Johansson
ordförande